Da Bergens Tidende kontaktet henne i går, var ikke politioverbetjenten kjent med BTs sak om 14 år gamle Henriette fra Bergen som via e-post fikk tilbud om å bli fotografert naken av en fotograf i Bergen som kaller seg «Jon».

— Hvis denne fotografen blir anmeldt, vil vi vurdere om vi skal gjøre noe i denne saken, sier Lian Mathisen. Det er første gang politioverbetjenten har hørt om at noen får tilbud om nakenfotografering via e-post.

- Spenning teller mest

Fotografen «Jon» tilbød Henriette minst 1000 kroner hvis hun stilte opp på nakenbilder. Lian Mathiesen tror at hvis noen unge jenter lar seg lokke til å slå til på liknende tilbud, er det ofte spenningen som teller mest.

— Dette viser bare hvor forsiktig man bør være på nettet, sier Knut Haanes, nestleder hos Barneombudet. Han legger til at Barneombudet får en jevn strøm av henvendelser fra foreldre som forteller at barna deres mottar slibrige tilbud eller griseprat via chattesider eller på e-post. Men han vil ikke kommentere om tilbud om nakenfotografering er utbredt.

— Barneombudet har nylig foreslått at straffeloven må endres slik at den også inkluderer forbud mot å avtale sex med barn. Bør avtaler med barn om nakenfotografering også inngå i et slikt lovforbud?

— Det kan jeg ikke uttale meg om, svarer Haanes.

- Stort pengepress

Leder for Barnevernsvakten i Bergen, Nils Askvik, kjenner til at ungdom i Bergen tidligere har fått tilbud om å la seg fotografere nakne.

— Men det skjedde ikke via internett, og det er minst fem år siden, sier Askvik, som ikke kan gi noen detaljer om denne episoden.

— BT skrev nylig om at kjøpesentrene har problem med ungdom som nasker, særlig unge jenter. Tror du tilbud om nakenfotografering mot betaling kan friste mange?

— Det er et stort press på unge å ha nok penger til fritidsforbruk. Alt koster noe. Men de aller fleste unge er ikke villige til å stjele, og jeg tror det å la seg fotografere naken er å gå enda et skritt lengre. Det har med deres personlige integritet å gjøre, sier Nils Askvik.

Han tror unge jenter flest vil si nei til fototilbud av denne typen.

— Noen kan la seg friste, men de fleste er oppegående og vet hva de vil og ikke vil, tror han.