Sunnhordlendingen (27) er siktet for seksuell omgang med tre mindreårige jenter. Den yngste var bare 13 år da den tidligere sedelighetsdømte 27-åringen skal ha forgrepet seg på henne. Ifølge siktelsen skal han misbrukt en av jentene to ganger.

I tillegg til de fysiske overgrepene er mannen siktet for seksuelt krenkende atferd mot 14 jenter på internett eller mobil. For etterforskerne har det vært en krevende jobb å identifisere ofrene — tre av dem ikke mer enn 11 år gamle.

Overgrep på kjøpesenterdo

— Ingen av disse forholdene var anmeldt til politiet før vi begynte å grave i dette. Det er tilfeldigheter som gjør at en våken ansatt på Bystasjonen reagerer på noe som skjer på et toalett. Så begynner snøballen å rulle, sier politiførstebetjent Carl-Petter Leganger ved Bergen Sentrum politistasjon.

27-åringen ble tatt på fersken i januar i år. Da han ble oppdaget var han i ferd med å forgripe seg på en 14 år gammel jente på handikaptoalettet på Bystasjonen.

— Da han ble pågrepet i januar foretok vi en analyse av mobiltelefontrafikken hans, og fikk data fra oktober 2006. Da så vi at det var et stort antall kontakter med andre mobiler, jeg tror det var om lag 250, sier Leganger.

Sendte nakenbilder

27-åringen er tidligere dømt for å sende tekstmeldinger til unge jenter og oppfordre dem til å sende nakenbilder av seg selv. Derfor bestemte etterforskerne seg raskt for å undersøke hvem 27-åringen hadde hatt kontakt med.

— Vi skaffet en oversikt over hvem som disponerte telefonene han hadde hatt kontakt med, og sendte anmodning til 12 berørte politidistrikt - fra Østfold i sør til Finnmark i nord - om å undersøke dette nærmere, sier Leganger.

Den omfattende etterforskningen gjorde at politiet kom i kontakt med jenter fra blant annet Vadsø, Mandal og Trondheim som politiet nå mener er ofre for 27-åringen.

— Det går stort sett på seksuelt krenkende atferd. Han har bedt mindreårige om få tilsendt nakenbilder - og i noen tilfeller lykkes. Han har også sendt nakenbilder av seg til enkelte av disse jentene, sier Leganger.

Vil kreve forvaring

Totalt er det tatt avhør av over 50 jenter. Om lag ti av disse var så unge at det måtte tas dommeravhør av dem.

På datamaskinen til 27-åringen har etterforskerne funnet seksualiserte bilder av mindreårige jenter. Han er derfor også siktet for barneporno.

27-åringen er tre ganger tidligere dømt for overgrep mot jenter.

— Han ble løslatt i juli i fjor. Vi konstaterer at han er siktet for straffbare forhold som ble begått i prøvetiden for prøveløslatelsen, sier Leganger.

Saken er nå sendt til statsadvokaten. Politiet har innstilt på at påtalemyndigheten skal kreve at sunnhordlendingen blir dømt til forvaring.

— Vi vil motsette oss det, det er ikke grunnlag i denne saken for å kreve forvaring, sier advokat Knut Magnus Haavik, som representerer 27-åringen.

Sier han er ensom

Den siktede har sittet i varetekt siden i januar. Han har innrømmet at han hadde sex med en mindreårig jente på Bystasjonen, men hevdet at han trodde hun var over den seksuelle lavalderen.

Han erkjenner heller ikke skyld for de andre forholdene han er siktet for.

— Han har benektet å ha oppfordret jenter til å sende nakenbilder av seg selv. Min klient har gitt uttrykk for at han har vært ensom, og kommunisert i stor grad på nettet. Det har ikke utelukkende vært med unge jenter, slik politiet fremstiller det, sier Haavik.