— Vi har ikke det samme mannskapsbehovet lenger, og da er det naturlig med en viss nedtrapping. Det hadde vært noe annet om vi fortsatt søkte etter en gjerningsmann, sier politiadvokat Asbjørn Onarheim.

Etterforskningen i Os har pågått med full styrke siden Hilda Feste (98) ble funnet voldtatt og drept i sin egen leilighet på Os første nyttårsdag i år.

Etterforskere fra Os og Bergen har bistått underveis. I tillegg har Kripos hatt tre etterforskere stasjonert ved det lokale lensmannskontoret siden tidlig i januar.

Nedtrapper denne uken

Totalt har det vært mer eller mindre 20 etterforskere som har jobbet fulltid med Os-drapet. Om lag ti av disse har vært innlånt fra Bergen sentrum politistasjon.

Nå som politiet mener å ha pågrepet mannen som drepte Hilda Feste, vil etterforskningen bli trappet ned.

Nedtrappingen vil skje allerede denne uken, får Bt.no opplyst.

To sakkyndige

18-åringen har helt siden pågripelsen 21. februar hevdet at han ikke husker hvor han var eller hva han gjorde etter klokken 20 drapskvelden.

Politiet har bedt tingretten oppnevne rettspsykiatrisk sakkyndige som skal undersøke 18-åringens tilregnelighet, noe som er vanlig i alvorlige saker.

Ba.no skriver at det er psykiater Leif Erik Rønneberg Hauge og spesialist i psykiatri Jan Øystein Berle som sammen skal vurdere siktedes tilregnelighet.

Torsdag var 18-åringen i sitt tredje avhør siden pågripelsen for snart tre uker siden.

— Det var det samme budskapet som tidligere. Han sier at han ikke har noen erindring av hva han har foretatt seg i det aktuelle tidsrommet, sier politiadvokat Onarheim.

Blir fortsatt skjermet

Politiet planlegger å gjennomføre et nytt avhør med osingen i løpet av de nærmeste dagene.

Den voldtekts— og drapssiktede 18-åringen ble i slutten av februar varetektsfengslet i fire uker, hvorav de to første i fullstendig isolasjon.

Fredag gikk isolasjonsperioden ut, og politiet valgte ikke å be om forlengelse. Dermed kan 18-åringen delta i aktiviteter sammen med andre innsatte.

Men som Bt.no skrev før helgen, frykter Bergen fengsel at han kan bli utsatt for fysiske angrep fra medinnsatte, og har derfor valgt å skjerme ham den første tiden.

— Vi har ikke oversikt over alle innsatte til enhver tid. Derfor velger vi å være litt påpasselige i starten, sa inspektør Åge Mjåtvedt i Bergen fengsel til bt.no.