— Jeg kan bekrefte at vi har hatt en relativt omfattende aksjon rettet mot konsernet Tordenskjold ASA. Vi har foretatt beslag i forbindelse med selskaper og personer tilknyttet Tordenskjold, sier politiadvokat Anna Haugmoen Karlsen i Økokrim.

Karlsen sier politiets aksjon i hovedsak har vært rettet mot steder i Bergen og Haugesund. Bergens Tidende kjenner til at politiet har vært hjemme hos flere personer i Tordenskjold-systemet.

- Tappet for 50 mill.

— Det ser ut til at konsernet er systematisk tappet for midler, sier Karlsen.

Karlsen sier selskapet kan være tappet for i overkant av åtte millioner dollar - mer enn 50 millioner kroner. Hun legger til at flere personer er siktet for grovt bedrageri, grovt underslag, regnskapsovertredelser og flere andre forhold.

Hun vil ikke si hvem det gjelder, men etter hva Bergens Tidende har grunn til å tro gjelder siktelsene Susann Kolbjørnsen, tidligere administrerende direktør i Tordenskjold ASA og tidligere styremedlem og eier Petter Hellevik.

Tidligere styreformann og hovedeier Tor Johan Stuve var hovedpersonen i Tordenskjold-systemet. Han er tidligere siktet i saken, men Økokrim vil ikke si om siktelsen mot ham er utvidet.

De to førstnevnte satt sent i går kveld fortsatt i avhør. Stuve er ifølge hans advokat Per Erland fortsatt i Spania, og har ikke blitt kontaktet av politiet. Da Bergens Tidende ringte ham i går svarte han slik:

— Jeg har ingen kommentarer.

Så la han på telefonen.

Etter hva Bergens Tidende erfarer er skip kjøpt inn til Tordenskjold-systemet for overpris og solgt til for lave priser blant forholdene Økokrim nå undersøker. På den måten kan personer i Tordenskjold-systemet ha beriket seg personlig.

På direkte spørsmål bekrefter politiadvokat Karlsen at noen av postene om utroskap i siktelsen er knyttet til kjøp av skip.

Aksjonen startet fredag morgen, men Karlsen vil ikke si hvilke steder de har besøkt, annet enn at de har vært flere steder i Bergen og Haugesund.

— Vi har foretatt flere avhør begge steder og er fornøyd med gjennomføringen av dagens aksjon.

I tillegg til anmeldelsen fra bostyret i Tordenskjold ASA skal det også foreligge anmeldelser fra banker som har finansiert skip.

Politiet sa tirsdag kveld at de ville ta stilling til eventuell varetekt først onsdag morgen.

Tor Johan Stuves advokat Per Erland sier han er overrasket over politiets fremgangsmåte.

— Vi har flere ganger, både skriftlig og muntlig, bedt om dialog både med boet, bankene og Økokrim. Vi har ikke fått noen tilbakemelding, sier han.

Flere bostyrere har på sin side klaget over vansker med å få informasjon fra de tidligere Tordenskjold-toppene.

I SPANIA: Personen som var hovedmannen bak Tordenskjold-systemet - Tor Johan Stuve, var i går i sin bolig i Spania. Han ville ikke kommentere aksjonen fra økokrim. Hans advokat Per Erland sa tisdag at stuve ikke var kontaktet.