Politiets halvårstall er ikke offentliggjort ennå, men leder for narkotikaseksjonen i Hordaland politidistrikt, Jørn Solsvik, bekrefter at det har vært en økning.

– Vi opplever det motsatte av tollvesenet, og beslaglegger mer heroin enn før. Det er en himmelvid forskjell i forhold til de tallene de opererer med. Og når det gjelder amfetamin har vi beslaglagt mer enn noen gang, sier Solsvik.

I Bergen har ikke tollvesenet beslaglagt ett eneste gram heroin. På landsbasis er fangsten skarve 43 gram. Men det betyr ikke at det er manko på det brune stoffet på gatene.

Tar selvkritikk

– Tilgjengeligheten på gaten er der, selv om den varierer noe fra dag til dag og uke til uke, sier Solsvik. Han sier politiet ikke har noen formening om hvor mye av stoffet som kommer inn i landet på Vestlandet, og hvor mye som fraktes inn fra andre deler av landet.

Tollvesenet er ikke fornøyd med sine egne resultater.

– Vi er ikke fornøyd med en nedgang i beslag av heroin. Her har vi en jobb å gjøre, sier fungerende toll— og avgiftsdirektør Asle Farberg til VG Nett.

Også Bergensklinikkene melder at tilbudet av heroin holder seg noenlunde stabilt i Bergen.

– Konkurrerer om misbrukerne

«Bruk og tilgjengelighet av heroin i Bergen har vært stabil så lenge Føre Var har rapportert (2002)», heter det i siste halvårsrapport. Les den her (PDF-fil).

Eric Johanssen i Rusmisbrukernes Interesseorganisasjon sier derimot at han har inntrykk av at det kommer mindre heroin inn i landet.

– Det pågår en konkurranse mellom legemiddelindustrien og narkotikaindustrien, siden mange heroinister er i ferd med å gå over på metadon og subutex. Derfor har mange heroinprodusenter gått over til å levere andre stoffer, som kokain, amfetamin og metamfetamin. Det blir ikke færre narkomane, men flere blandingsmisbrukere, sier han.

Teamleder Hugo Torjussen ved Strax-huset i Bergen, har det samme inntrykket.

– Den rene heroinisten er ikke så vanlig lenger. Det virker som det er en større økning av amfetamin og kokain, og at blandingsmisbruk er blitt mer utbredt, sier Torjussen.

Tilgangen på heroin i Bergen er like stor som før, ifølge Bergensklinikkene.
Politiet gjorde dette kjempebeslaget på 35 kilo heroin i 2002. Tollvesenet, derimot, måler sine beslag i gram.
NTB