Da BT snakket med tivoli-ledelsen ved 16-tiden i går, hadde de bestemt seg for å slippe folk om bord i karusellen igjen. Daglig leder Aasmund Lund viste til telefonisk dialog med Det Norske Veritas etter ulykken. Konklusjonen var, ifølge Lund, at det var forsvarlig å sette den i drift igjen. Begrunnelsen var at man ikke kunne finne noen tekniske feil og at sjansene for en ny ulykke var «minimale».

Hadde allerede åpnet den

Da BT kontaktet Veritas-inspektør Arild Stølen, avviste han å ha gitt tivoliet klarsignal til åpning av karusellen.

Operasjonsleder Per Stiegler i Hordaland Politidistrikt kontaktet også inspektør Stølen, og etter samtalen konkluderte politiet med at «Blekksprut-karusellen» skulle stenges inntil den er kontrollert av Det Norske Veritas. Det skjer trolig mandag.

— Da vi ga Lunds Tivoli denne meldingen, hadde de allerede åpnet den for publikum igjen, sier Stiegler.

Karusellen som gutten ble kastet ut av, er av Det Norske Veritas klassifisert som «familiekarusell».

— Det betyr at sikkerhetsbøylene ikke er dobbeltsikret. For en voksen person, er det neppe noe problem å åpne disse når karusellen er i fart. Hva en åtteåring kan klare, er vanskelig å fastslå, sier inspektør Anders Stølen.

- Godkjent 28. april i år

— Bør små barn kjøre denne type karusellen uten følge av en voksen?

— Det er ikke noe forbud i dag. Noen vil sikkert mene det er uheldig.

— Hva med aldersgrense?

— Hele bransjen opererer med høydegrense, fremfor aldersgrense. Det er i tråd med regelverket, sier Stølen.

Han vil ikke spekulere i ulykkesårsaken, men nevner flere muligheter:

— Det kan enten være en feilkonstruksjon på selve karusellen, noe jeg anser som lite trolig. Den kan også skyldes en feil eller skade på bøylelåsen som har gjort at den har gått opp av seg selv. Gutten kan også bevisst eller ubevisst ha klart å åpne den, eller at operatørene på en travel dag har glemt eller oversett at bøylen ikke var skikkelig låst, sier Stølen.

Han sier at ulykkeskarusellen ble Veritas-godkjent så sent som 28. april i år.

— Det finnes sju-åtte karuseller av denne typen i Norge, og vi har ikke hatt ulykker med noen av disse det siste tiåret, sier inspektøren.