En ung mann kledd i skinnvest står foran bilen sin, mens en politimann tar bilde av ham og ID-kortet han holder opp foran seg. Alle personalia blir grundig registrert, før det er tid for å ta bilde av jakkemerkene på vesten til mannen. «81» står det med hvite tall på ett av dem. Et tydelig tegn på at mannen er Hells Angels-sympatisør.

— Det går over stokk og stein dette, det er mye styr for en helt uskyldig fest, sier mannen før han til slutt får kjøre ned til MC-klubben Hog Riders lokaler noen hundre meter lenger nede i veien.

Vil hindre rekruttering

Kort tid etter kommer han samme vei tilbake, denne gangen med bilen full av folk fra Hog Riders-klubben i Reykjavik. De er invitert på vårfest i Bergen. Samme prosedyre gjentar seg nok en gang. Alle må ut av bilen, navn noteres, ansikter og jakkemerker fotograferes.

Bergenspolitiet har ingen planer om å la festdeltakerne komme og gå som de vil. Fem politifolk driver ID-kontroll. Litt lenger oppe i veien har UP fartskontroll.

— Hog Riders har selv definert seg som en del av det såkalte enprosentmiljøet, altså et kriminelt MC-miljø. Hordaland politidistrikts handlingsplan mot dette miljøet går ut på å hindre nyrekruttering til disse klubbene. Gjennom slike kontroller kommer vi også med en advarsel til folk som ikke nødvendigvis har tilknytning til klubbene, men som blir invitert på fester. Vi markerer at de må regne med å komme i politiets søkelys hvis de dukker opp på disse festene, sier Øystein Nordstrand, innsatsleder for politiets kontroll.

Medbrakt drikke

Hog Riders-medlem Jan Ove Dahle legger ikke skjul på at klubben synes kontrollene er irriterende.

— Men vi har vært i møte med politiet, og har fått tillatelse til å ha fest. Vi får ikke skjenkebevilling, så her nyter folk medbrakt drikke, sier Dahle, som før festen anslo at 60-70 gjester var ventet.

I tillegg til å hindre rekruttering er det også et mål for politiet å kartlegge miljøet.

— Mange av disse personene vil gjerne fremstille seg som familiefedre som bare vil kjøre motorsykkel, og klager på at vi plager dem. Men hvis det er å kjøre motorsykkel de vil, så finnes det mange andre klubber som ikke tilhører enprosentmiljøet, sier Nordstrand.

mc.jpg
EIRIK BREKKE