TERJE ULVEDAL

DAG IDAR TRYGGESTAD

EYSTEIN RØSSUM

TOR HØVIK (foto)

Nå innrømmer politiet at det står over for en svært vanskelig jobb med å finne den etterlyste 35 år gamle somalieren. I går ble etterlysningen utvidet til hele verden.

Som BT skrev tirsdag kan somalieren på rømmen ha fått god hjelp fra politiet. I dag styrkes teorien, etter at Aftenposten og BT har snakket med et vitne som kan fortelle hva som skjedde kvelden og natten etter at Hedda ble funnet kvalt på sin hybel.

Hentet på hybelen

Vitnet var romkamerat med den 30 år gamle mannen som fra før av har vært under etterforskning for voldtektsforsøk på en 21 år gammel kvinne i Sogndal 13. oktober.

Hedda var midtpunktet i et sjalusidrama mellom denne 30-åringen og den nå drapssiktede 35-åringen, på utestedet Meieiret kvelden før hun ble drept.

Det var dermed naturlig at politiet viste interesse for 30-åringen.

Ved 01-tiden slo flere tjenestemenn til mot hybelen til 30-åringen.

— Han ble ransaket og tatt med, forteller vitnet.

30-åringen kom tilbake fra avhør ved fire-fem-tiden om natten, forteller vitnet. Da fortalte han romkameraten at Hedda var funnet død. En informasjon han trolig hadde fått hos politiet. To-tre timer senere ble han hentet av politiet på nytt.

Fredag ettermiddag kom så politiet tilbake til hybelen. Med seg hadde de en ransakelsesordre.

Sjekket mobilen

— De sjekket mobilen hans, tok bilder, beslag i sengetøy, noen bokser, undertøy og en sko, forteller vitnet.

30-åringen ble avhørt på nytt lørdag, angivelig bare om voldtektssaken. Politiet hadde da for lengst rettet mistanken over på 35-åringen, som nå er siktet for drapet.

Tiden var på 35-åringens side.

Han var da for lengst kommet til Oslo, og muligens forduftet ut av landet.

Tilbake i Sogndal ble 30-åringen tilsynelatende sittende i varetekt. Han er ikke siktet for voldtekten, men er et viktig vitne i drapssaken.

Mandag kontaktet politiet i Sogndal kolleger i Oslo for å høre om de var interessert i mannen. 30-åringen har brukt tre identiteter overfor norske og tyske myndigheter, og kan fengsles på det grunnlaget.

Samme dag ble han fraktet til Oslo. dagen etter ble han fengslet i fire uker, siktet for brudd på utlendingsloven.

Nekter for mistanke

Politiet hevder bestemt at det aldri har vært andre mistenkte i drapssaken enn 35-åringen som nå er siktet. Det rimer dårlig med fremgangsmåten i etterforskningen.

Politiet visste at 30-åringen hadde brukt flere identiteter, etter at han forsvant fra mottaket i Sogndal i mars - for så å komme tilbake, etter å ha blitt avvist i Tyskland. Politiet valgte å ikke fengsle ham da.

Heller ikke da voldtektsanklagene ble rettet mot ham, ble fengsling funnet nødvendig.

Tirsdag 26. oktober skal politiet ha sikret seg ransakelsesordre i forbindelse med voldtektssaken. Den nyttet de seg av fredag, da de gjorde beslag på hybelen til mannen.

Det virker utenkelig at politiet skulle slå til dersom mistanken bare gjaldt voldtektssaken, parallelt med at de jobbet med stor drapssak.

30-åringens forsvarer, advokat Truls Dramer, var ukjent med at hans klient skal være avhørt i drapssaken da pressen kontaktet ham i går.

— Jeg kan ikke se noen annen grunn for at han skulle sitte timevis i avhør om natten, for forhold som ligger langt tilbake i tid, dersom han ikke var interessant i drapssaken. Jeg vil nå undersøke om politiet har hatt hjemmel for å holde ham, sier Dramer til Bergens Tidende.

30-ÅRING: Her bor 30-åringen som nå er varetektsfengslet for brudd på utlendingloven.