Fredag 24. august opplevde familien Åkernes sitt livs mareritt da de fikk vite at sønnen hadde hoppet fra Askøybrua.

To dager etter begravelsen, forrige søndag, satte faren Frode, sønnen Tony og datteren Kristine opp et lite blomsterhjerte fra begravelsen på broen.

Allerede tirsdag morgen oppdaget Tony Åkernes at kransen var borte.

Han var arrogant og nedlatende, og jeg fikk ingen unnskyldning. Frode Åkernes

Faren ringte til politiet på Askøy.

— Jeg snakket med lensmann Odd Dale og spurte om de visste noe. Han sa at de hadde tatt den ned fordi det var mye oppstyr rundt selvmordforsøk fra Askøybrua, forteller Åkernes.

- Kast blomster på sjøen

Etter tre selvmord på kort tid, har lokalbefolkningen demonstrert for bedre sikring. En mindre gruppe har også gått vakt på broen. Onsdag fortalte bt.no at fylkeskommunen og Statens vegvesen setter inn sine egne vakter og vil utrede webkamera.

Frode Åkernes sa at han gjerne ville ha kransen tilbake.— Da sa lensmannen at de hadde kastet den og at vi heller kunne kastet blomster på sjøen. Jeg sa at vi skal bestemme hvordan det skal markeres. Han var arrogant og nedlatende, og jeg fikk ingen unnskyldning. Det minste de kunne gjort, var å ta en telefon og ikke kaste den i bosset, sier Åkernes.

Familien sier at politiets opptreden har gjort sorgprosessen ekstra vanskelig.

— Dette var helt unødvendig. Vi har rikelig nok, sier Frode Åkernes.

- Respektløst

Datteren Kristine (18) reagerer dessuten på det hun mener er forskjellbehandling.

— Når folk har hoppet fra broen tidligere, har det hengt roser og kranser på broen i lang tid. Nå skal det fjernes på 1-2-3. Jeg synes det er respektløst, sier hun.

Familien påpeker også at blomster og kranser i veikanten etter ulykker får ligge. På Kleppestø ligger omkring 300 blomster i en rundkjøring etter en demonstrasjon for bedre sikring av broen.

Frykter smitteeffekt

Lensmann Odd Dale sier at kransen ble fjernet fordi politiet er redd for smitteeffekt, altså at andre skal bli fristet til å hoppe. I tillegg til familien Åkernes' krans, var det også flere andre blomster der.

Dale sier det derfor var umulig å vite hvem kransen tilhørte, og at man derfor ikke varslet familien.

Han har anbefalt dem å finne et annet minnested under broen, i stedet for ved rekkverket.

— Når det er et offentlig sted, kan man ikke velge fritt. Jeg skjønner godt at familien ikke synes noe særlig om dette, men vår jobb er å tenke litt lenger enn bare den enkelte familie. Hovedårsaken er at vi ikke ønsker at dette skal være et sted hvor folk legger ned blomster. Det kan trigge andre, sier Dale.

Kan trigge andre

Det er blitt normalt at pårørende og venner legger blomster og tenner lys i veikantene der personer har mistet livet i ulykker. Disse blir ikke fjernet. Lensmann Dale mener det er helt forskjellig fra å legge blomster der mennesker frivillig har hoppet i døden.

— Ingen har valgt å skape den trafikkulykken. Erfaringsmessig kan det å ta livet sitt, trigge andre som kan bli inspirert til å velge samme sted. Vi vil unngå at folk velger Askøybroen til å ta livet sitt, sier Dale.

Han forteller at dette ikke er første gangen politiet fjerner blomster fra broen.

— Dersom familien hadde kontaktet oss før de hengte opp kransen, ville vi ha frarådet dem å gjøre det, sier Dale.

Tips? Send MMS/SMS, eller send e-post

MINNESTUND: Tony Åkernes, søsteren og faren hengte opp minnekrans på Askøybroen søndag ettermiddag, og festet det med strips. Under to døgn senere var kransen borte.
PRIVAT
LENSMANNEN AVVISER: Odd Dale
ODD MEHUS (arkiv)