— Øøøeei! Hei politiet, få være med på bilde da! roper en ung mann og kaster seg rundt skuldrene på førstebetjent Terje Oksnes.

Politimannen gir ungdommen gemyttlig tilsnakk, og ber ham ta det rolig med drikkingen.

— Du lærer deg tålmodighet og å løse ting på lavest mulig konfliktnivå, forklarer Oksnes etterpå.

Klokken er nesten midnatt natt til søndag, og stemningen begynner å ta seg opp på Torget utenfor Zachariasbryggen. Bussene fra Åsane og Nordhordland spyr ut festklare mennesker. Det vil si, mange har begynt festen for lenge siden.

Hindre overskjenking

Sammen med politioverbetjent Tom Throndsen er Oksnes på en bar-til-bar-runde gjennom lysløypen fra Bryggen til Torgallmenningen. De to uniformerte politimennene er en del av "Stopp i tide"-prosjektet, som skal prøve å forebygge utelivsvolden før den skjer.

— Ved å være synlige og gi tilbakemelding til utestedene og vaktene om hva de må skjerpe seg på, er målet å hindre overskjenking og sørge for at bråkmakerne blir luket ut før de lager krøll i "sleppet" i 02-tiden. Da skal alle ut på gaten og hjemover, forteller Throndsen.

Han er en av flere politifolk fra Bergen som har vært på kurs for å lære om metoden, som er basert på et tilsvarende prosjekt fra Sverige kalt STAD. Helsedirektoratet og Politidirektoratet har som mål å innføre samme metodikk i alle norske storbyer.

- Ingen festbrems

Siden de startet prosjektet for et års tid siden, har bergenspolitiet vært på omtrent 150 besøk hos utesteder. Her snakker de med de ansatte om reglene i alkoholloven, hva slags ansvar bartendere og vakter har, og hvor beruset det er "lov" å være ute på byen.

— Det vi egentlig kjemper mot er den norske drikkekulturen. Vi kan ikke gjøre så mye for å redusere drikkingen hjemme hos folk, men vi kan dempe drikkingen på utestedene i samarbeid med bransjen. Målet er at folk skal vite at dersom de kommer åpenbart beruset til byen, så kommer de ikke inn noe sted, sier Bengt Angeltvedt, leder for patruljeseksjonen ved Bergen sentrum politistasjon.

— Men dette betyr ikke at politiet skal være en festbrems. Erfaringen fra Sverige er at flere bruker sentrum når det blir mindre vold, og at omsetningen dermed går opp, sier Throndsen. Hun understreker at politiet er avhengig av godt samarbeid med både utelivsbransjen, vektere, ordensvakter og kommunens skjenkekontroll for å nå målene med prosjektet.

Fornøyde gjester

Bergenspolitiet er godt fornøyde med resultatene så langt.

— Allerede nå har vi fått gode relasjoner og god kontakt med næringen. Vi har flere eksempler på at utesteder har tatt seg sammen og forbedret seg etter å ha fått råd fra oss, sier Angeltvedt.

— Publikum er veldig glade for å se oss på utestedene. Bare to ganger har jeg fått negative kommentarer. Men da vi forklarte hvorfor vi var der, ombestemte de seg og ønsket oss hjertelig velkommen, sier Throndsen.

Inne i pianobaren på Zachen runger "Son of a Preacherman". Julebordgjester har begynt på konjakken og fyller dansegulvet. Andre spiller biljard og tar seg en øl.

Flere ser rart på de to uniformerte politimennene som rusler rundt, men gjestene vi snakker med er positive.

— Det var et nytt syn, men det er bare bra. Politiet burde vise seg mest mulig. Det kan roe de som ellers ville laget bråk, mener Kenneth Bjørge og Arne Gunnar Møgster.

De får støtte fra Carina Haugland, daglig leder i baren Wave ved siden av.

— Jeg liker å se at dere kommer inn døren. Jeg tror det har en preventiv effekt. Det kan være mye testosteron i lokalet, og vi ser at det roer seg når dere er til stede, sier hun til politimennene.

Si din mening i kommentarfeltet under!

GOD STEMNING: Den lystige venninnegjengen synes det er topp å bli møtt av uinformert politi på busstoppet. -Kor gamle tror dokkar vi é, spør de, og hviner henrykt når førstebetjent Terje Oksnes (til venstre) foreslår 35 år. -Det gjelder å begynne lavt når man får slike spørsmål, fastslår politioverbetjent Tom Throndsen (til høyre).