— Det er flott at en privatperson tok hånd om mannen, men slik dette høres ut, burde vi vært der og tatt vare på ham. Hadde vi fått oppdraget, hadde vi dratt på det, sier Jostein Skeie, politibetjent ved Voss lensmannsdistrikt.

Både han og kollega Henning Heggbom forteller at de ikke ble varslet om saken fra operasjonssentralen i Bergen.

— Denne vurderingen må politiet i Bergen svare for, sier Heggbom, som var en av flere som hadde hjemmevakt på Voss den helgen.

Oppfattet ikke alvoret

Operasjonsleder Gustav Landro i Hordaland politidistrikt forteller at de ikke oppfattet meldingen klokken 01.57 som alvorlig.

— Vi fikk bare beskjed om at en eldre mann gikk langs veien. Personen som tipset oss, kjørte videre. Vi får mange slike meldinger i løpet av en kveld, men prioriterer stort sett ikke å dra ut på dem dersom det ikke er noe som tilsier at personen er syk eller at det er et ordensproblem, sier Landro.

Klokken 03.28 fikk de en ny melding. Denne gangen fra Kathrine Karlson.

— Denne meldingen var mye mer informativ, og vi ber melder om å sjekke om mannen har det bra og om han trenger hjelp. Melder tar med seg mannen og kjører ham til Voss sykehus. Slik løser oppdraget seg selv. Dette var uansett for langt fra nærmeste politibil til at vi kunne ordne opp umiddelbart, sier Landro.

- Ikke politiets ansvar

Dersom politiet hadde hatt flere opplysninger om mannens tilstand, tror Landro at de ville rykket ut etter første melding.

— Da hadde vi nok ringt ambulansen eller dratt ut på det selv, men vi hadde ikke nok opplysninger i første melding.

— Hva tenker du om at Karlson fikk beskjed om at dette ikke var politiets ansvar?

— Det stemmer at det ikke er vårt ansvar. Vi hadde først og fremst kontaktet helsevesenet.

— Er det riktig at privatpersoner ordner opp?

— Jeg er lite opptatt av privatpersoners ansvar i forhold til det offentlige i slike forhold. I de fleste tilfeller ordner publikum opp på en forsvarlig måte, slik som i dette tilfellet. Vi kan ikke ha politi overalt alltid. Heldigvis har vi oppegående og flinke bilister som ser behovet og ordner opp, sier Landro.

- Politiets ansvar

GuttormBrattebø,seksjonsoverlege ved Akuttmedisinsk seksjon på HaukelandUniversitetssykehustilbakeviser at dette er helsevesenet sin oppgave.

-Dette er et ordens og sikkerhetsproblem, og derfor politiet sitt ansvar. Nårnoen tråller rundt i trafikken, og er en fare for andre og seg selv, så er detpolitiet som skal rykke ut. Dette er ikke vår primære oppgave, sier han.

Hansammenligner det med at en person for eksempel hopper over sikkehetsgjerdet påflyplassen eller klatrer på fasaden på et hus i byen.

-Personene er kanskje syke, men det er politiet som rykker ut, sier han.

Haner imponert over Karlson, og sier han skulle ønske flere tenkte som henne.

-Mange ville gjort dette for en de kjenner, men ikke like mange ville gjort detfor en fremmed. Det er ekte nestekjærlighet, sier han.