I går sendte politiinspektør Svein Erik Krogvold i Hordaland politidistrikt et uvanlig krast brev til Helse Bergen, med kopi til Helsetilsynet.

Bakgrunnen var et intervju med overlege Kristin Jordheim Bovim i BA.

Gir detaljer

I intervjuet kommer Bovim med flere uttalelser om forholdet mellom kvinnen som ble drept på Hylkje 20. juli og mannen som er siktet for drapet. Mannen var pasient ved Sandviken sykehus.

I intervjuet er overlegen gjengitt på at kvinnen var den eneste som besøkte ham. Hun beskriver også hvordan møtene foregikk, og at den drapssiktede bodde hjemme hos kvinnen i dagene etter at han stakk av fra sykehuset.

Politiinspektør Krogvold mener Bovim går langt over streken og forventer en forklaring fra hennes overordnede, samt at Helsetilsynet ser på saken.

— At vi ser oss nødt til å sende kopi av saken til Helsetilsynet, understreker alvoret, sier Krogvold.

— Hvor ofte går politiet til slike skritt?

— Svært sjelden, svarer Krogvold.

- Svært betenkelig

Det er flere forhold som gjør at politiet reagerer så sterkt på intervjuet:

***** Politiet har konsekvent nektet å si noe om hvilken kontakt det var mellom avdøde og den drapssiktede, utover at de hadde kjente hverandre i et halvt års tid. En av grunnene har vært at den siktede ikke har villet forklare seg. Da mener politiet det er uheldig at en overlege ved sykehuset forteller pressen detaljer om forholdet.

***** Politiet mener det er svært betenkelig at personopplysninger om pasienter og besøkende, i dette tilfellet offeret, gis til pressen av en overlege ved sykehuset.

***** Videre mener politiet at hensynet til offeret og hennes familie burde tale for at slik informasjon ikke ble gitt, spesielt fra sykehuset side.

— Dette er ikke bare uheldig, men også svært betenkelig. Etter min vurdering går Bovim langt utover de rammer som er i forhold til taushetsplikt, sier Krogvold.

— I verste fall kan også uttalelsene skade etterforskningen.

Kritiserer politiet

I intervjuet stiller Bovim spørsmål ved politiets håndtering av rømningen til mannen, som nå er siktet for drapet. Mannen stakk av fra Sandviken sykehus to dager før drapet, i det han skulle føres tilbake til Bergen fengsel.

Bovim er gjengitt i BA på at hun undrer seg over hvorfor politiet ikke sjekket opp den nå drapssiktedes omgangskrets mens han var på flukt. Gjennom Sandvikens besøksliste ville de raskt ha funnet frem til kvinnen som ble drept, all den tid hun var den eneste som besøkte ham.

— At Bovim kritiserer oss, har jeg ikke problemer med, men kritikken er ubegrunnet. Vi kan ikke uten videre hente ut en slik liste fra Sandviken. Det må vi ha aksept for hos Fylkeslegen. I dette tilfellet var det snakk om en vinningskriminell som uteble fra fengsel. Da er det ikke grunnlag for å igangsette større aksjoner, sier politiinspektør Krogvold.

FÅR KJEFT: Overlege Kristin Jordheim Bowim får kraftig kritikk både fra politiet og pårørende etter at hun uttalte seg om forholdet mellom kvinnen som ble drept på Hylkje og mannen som er siktet for drapet. ARKIVFOTO: RUNE SÆVIG
Bergens Tidende