I år blir politibåten «Kjølen» å treffe på bøljan blå fra mai til september.

Se BTV-innslag!

— Det blir stadig flere og større båter på sjøen. Og når det blir flere som ferdes til sjøs så antar vi det blir flere som har mindre erfaring med båt. Derfor tredobler vi ressursbruken på politibåten «Kjølen» i år, sier visepolitimester i Hordaland politidistrikt John Reidar Nilsen.

I fjor sommer var båten operativ i to måneder. Nilsen anslår at båten i år blir sjøsatt i midten av mai og at den skal være på vannet til langt ut i september.

— Og båten vil være bemannet 24 timer i døgnet. Det vil blant annet bli flere rutinekontroller til sjøs. Det innebærer kontroll av promille, båtførerens alder, og at det er flyteutstyr om bord og førerens adferd generelt, sier Nilsen.

Vellykket Lost Weekend

Hordaland er det fylket i Norge hvor båttettheten er størst. Nilsen erkjenner at de ikke kan være til stede til enhver tid, men sier de vil prioritere bestemte områder.

— Vi skal patruljere de populære utfartsstedene, som for eksempel Bergen havn. I tillegg vil vi være der det samles mye folk i forbindelse med arrangementer. I fjor hadde vi for eksempel et vellykket samarbeid med Kystvakten under Lost Weekend, sier visepolitimesteren.

I tillegg til «Kjølen» har politiet en båt i beredskap i Gulen. En politimann vil i sommer også være permanent til stede om bord hos en av Kystvaktens båter.

- Båtførerbevis nødvendig

Leder Jan H. Syvertsen i Kongelig Norsk Båtforbund er glad for tiltaket i Bergen.

— Det er flere og flere uerfarne båtførere der ute. Da trenger vi mer politi til å holde orden på trafikken, sier Syvertsen.

Men han mener det må sterkere virkemidler til for å begrense antallet ulykker på sjøen.

— Tidligere kjøpte folk seg en liten båt først, og så en større båt senere. Nå går folk uten erfaring hen og kjøper en skjærgårdsjeep med 100 hestekrefter. Det vi trenger er et obligatorisk båtførerbevis, sier Syvertsen.

Han skulle også gjerne sett at flere politibåter patruljerte i Hordaland.

— Det er snakk om et stort område, og jeg synes en båt og en i beredskap høres litt lite ut. I hvert fall når det begynner å nærme seg ferietiden, sier Syvertsen.

Fem knop gjennom sundet

Visepolitimester Nilsen sier antallet båter i Hordaland blir et spørsmål om fordeling av ressurser. Men han lover at politiet vil trappe opp antallet fartskontroller til sjøs.

— Vi kan måle fart til sjøs på samme måte som fart på landeveien. Dersom en båt ligger i plan gjennom et sund med maksfart fem knop så har jo føreren uansett et forklaringsproblem, sier Nilsen

— Det er jo unektelig ganske deilig å tøffe rundt på sjøen i strålende sommersol. Er det mye kniving mellom betjentene om plassen å få jobbe om bord på «Kjølen»?

— Det er særskilte kompetansekrav til dem som skal jobbe om bord på «Kjølen». Bare de som kjenner regelverket til sjøs og som kan kjøre båt, får jobbe om bord, sier Nilsen.

BERGENS TIDENDE