Veteraner blant de eldre fotballpøblene, sier at politiet har lykkes i sin kamp mot casualmiljøet.

— På 90-tallet og begynnelsen av 2000-tallet hadde vi det mer moro. Da var det en liten smekk på fingeren da vi var ute. Nå er det jo sinnssyke bøter på opp til 15.000 kroner for små bagateller. Det er mange av de eldre som ikke gidder å være med på dette mer når det er blitt slik, sier en mann som har vært i miljøet og selv er blitt bøtlagt.

**Les også:

Tenåringer er de nye fotballverstingene**

En 34-åring som sist gang var aktiv i 2001, sier dette om hvorfor han sluttet:

— Man endrer seg. Man får familie og en seriøs jobb. Det er begrenset hvor interessant det er å få 10.000 kroner i bot i en slik livssituasjon, sier 34-åringen.

Bøter til skrekk og advarsel

— Bøter som svir er en del av politiets strategi i kampen mot fotballpøbler. I forkant av alle store fotballkamper der det forventes bråk, legger vi til rette for at politiet skal kunne skrive ut bøter, sier Hildegunn Havsgård, leder for påtaleavdelingen.

Bøtene har ligget på mellom 5000 og 15.000 kroner.

— Skrur dere opp bøtene i møte med fotballpøblene?

— Vi legger oss bevisst høyt i møte med dem. Bøtenivået er et skjønnsspørsmål for politiet, og det er ikke noe i veien for at vi kan gå enda høyere enn 15.000 kroner for å få enda mer avskrekkende effekt på folk som kunne tenke seg å være med på bråk, sier Havsgård.

- Ikke moro å bli forfulgt

De siste fire årene har politiet i Bergen i samarbeid med Norges Fotballforbund og Brann Stadion, arbeidet intensivt for å stoppe de voldelige delene av supportermiljøet. Spaning har gitt politiet lister med aktuelle personer som har fått tett oppfølging av politiet. BT har snakket med flere på disse listene som i dag ikke lenger er med i miljøet. En av årsaken er et svært aktivt politi.

— Det er ikke moro for voksne personer å bli fotfulgt av politiet fra du går ut døren hjemme til du kommer tilbake igjen. Mange har gitt seg bare av den grunn, sier en mann i 30-årene.

For politiet har det heller aldri vært meningen at det skal være noe særlig moro å være tilknyttet casualmiljøet, og fotfølgingen og bøteleggingen har vært en klar strategi for å stresse miljøet og hindre rekruttering.

Trekkes fra lønningskonto

En 18 år gammel mann knyttet opp mot dagens casualmiljø vet en del om kostnadene rundt det å slåss så både blodet spruter og pengene flagrer.

— Sist gang jeg så på saldoen min skyldte jeg 23.000 kroner i bøter. Nå blir jeg trukket over 2000 kroner i måneden av lønnen jeg får, sier 18-åringen, som er ansatt i bygningsbransjen.

— Casualmiljøet står foran nye utfordringer, mye på grunn av politiets innsats. Politiet har brukt mye krefter på miljøet, egentlig mye mer enn nødvendig. Det er snakk om guttestreker som er blitt blåst ut av alle proporsjoner, sier en tidligere aktiv i miljøet.

Knut Iversen, politimann og sikkerhetsansvarlig på Brann stadion, mener problemet med fotballpøbler har endret seg de siste to årene.

— Det er blitt fredeligere på Stadion. Det har vært et generasjonsskifte, og det virker ikke som miljøet er like stort som det var for noen år siden, sier Iversen.

- Mest pøbel, lite fotball

Politiet i Bergen er lite interessert i å si så mye om fotballpøbel-miljøet.

— Hva er en casual? Jeg vil ikke gi dem noe oppmerksomhet rundt den betegnelsen. Jeg vil enkelt og greit kalle dem for bråkmakere, sier Bengt Angeltvedt, leder for ordensavdelingen ved sentrum politistasjon. Sjefen hans Agnar Berland ber om forståelse for at politiet ikke ønsker å si så mye om hvordan de kontrollerer fotballpøbel-miljøet.

— Det eneste jeg kan si er at her er det mest pøbel og lite fotball. Vi kjører de tiltak vi mener er nødvendig for å stoppe dem, sier han.

Hva synes du om saken? Si din mening i kommentarfeltet under!

MANN (18): Nektet å adlyde politiet. Over ti treff på ordensforstyrrelser.
MANN (19): Siktet og mistenkt i flere saker knyttet til vold og hærverk. Har over 15 treff hos politiet på ordensforstyrrelser den siste tiden.
MANN (19): Domfelt for å hba banket en person med en pose knuste ølflasker. Siktet for å ha båret kniv på offentlig sted. Har rundt 15 treff hos politiet på ordensforstyrrelser.
MANN (28): Siktet i diverse narkotikasaker. Har fem treff hos politiet for ordensforstyrrelser i nyere tid.
MANN (19): Siktet for bæring av kniv på offentlig sted. Har fått bøter for ordensforstyrrelser og nektet å etterkomme ordre fra politiet. Over 20 treff hos politiet på ordensforstyrrelse i nyere tid.
MANN (18): Domfelt og mistenkt i en rekke volds- og ordenssaker. Regnes som en hovedgjenganger når det er bråk på byen. Har nærmere 40 treff på ordensforstyrrelser den siste tiden. Dømt for å ha banket østlandske fotballsupportere utenfor fotballpuben.
MANN (19): Siktet for legemsbeskadigelser og ordensforstyrrelser. Har fått et forelegg for ikke å ha adlyst politiets ordre. Ti treff på ordensforstyrrelser.
MANN (19): Domfelt for voldshandling med farlig gjenstand. Siktet for syv legemsfornærmelser, skadeverk og ordensforstyrrelser. Har stått på politiets liste med 50 personer som tilhører casuals-miljøet.
MANN (21): Siktet for legemsbeskadigelser og ordensforstyrrelser. Nærmere ti treff på ordensforstyrrelser hos politiet den siste tiden.