Den 31 år gamle husverten har lenge vært i politiets søkelys. For få uker siden fikk han status som mistenkt. Bakgrunnen var at politiet mente å ha tatt ham i løgn, både om sine egne bevegelser og hvilken kontakt han hadde hatt med sin bror rundt drapstidspunktet.

Dramatisk vending

I går tok saken en ny dramatisk vending. Da ble 31-åringen siktet for medvirkning til overlagt drap. Med andre ord mener politiet at drapet på Løtvedt var planlagt på forhånd. Han er også siktet for falsk forklaring.

31-åringens bror tilsto drapet før han tok sitt eget liv på cellen i Bergen fengsel.

— En helt uforståelig siktelse, sier husvertens forsvarer, advokat Helge Wesenberg til BT.

Han forteller at han alt onsdag kveld orienterte sin klient om hva som sannsynligvis var i vente.

— Jeg kan overhodet ikke se noen ting i sakens dokumenter som kan støtte oppunder denne meget alvorlige siktelsen, sier Wesenberg.

- Har det tøft

— Hvordan reagerte din klient?

— Det var for så vidt ikke uventet. Situasjonen for ham og familien er vanskelig. De har følt seg forfulgt av politiet i lang tid. I tillegg skal de leve med brorens tragiske bortgang. Det sier seg selv at det er tøft, sier Wesenberg.

Forholdet mellom politiet og husverten har vært svært kjølig de siste ukene. Derfor signaliserte også forsvareren at det ikke var aktuelt å gå i flere avhør før politiet ga til kjenne hva som var deres hensikt.

— Vi ba om at min klient ble siktet eller så fikk de la være. Vi følte at de sa en ting i avhør og noe annet til pressen, sier Wesenberg.

Husvert med motiv

Politiet ble altså presset til å foreta seg noe i går. Valget falt på den mest alvorlige siktelsen. Medvirkning til overlagt drap har lovens strengeste straff som strafferamme.

Politiet mener det er flere forhold i saken som peker i retning av at husverten var med på å planlegge drapet på 59-årige Løtvedt.

Husverten er den som har motiv for drapet, fordi han hadde vært i en langvarig og betent konflikt med Løtvedt om hans leie- og eierforhold til husets kjelleretasje. Partene skulle i høst igjen møtes i retten.

Konflikten ble ytterligere tilspisset i påsken. Da skal Løtvedt ha funnet opplysninger i papirinnsamlingen om at husverten fikk sosialstøtte fordi hans 25 år gamle bror bodde i huset. Løtvedt skal da ha tatt kontakt med sosialkontoret i Åsane og tipset dem om at så ikke var tilfelle.

Løtvedt skal også ha uttalt seg negativt om 25-åringens kriminelle historie og livsførsel, noe som bidro til et enda mer kjølig forhold mellom partene.

Drapsvåpenet

BT kjenner til at hvordan drapsvåpenet ble fremskaffet, og senere fjernet, står sentralt i politiets teori bak siktelsen mot husverten.

— Det er ikke småtterier politiet her kommer med. Jeg venter nå på å få tilsendt dokumentene i saken. Så får vi se hva saken ender med, sier advokat Wesenberg.

ÅSTEDET: Mørke skyer henger over drapsboligen på Toppe. Først ble Mentz Dankert Løtvedt funnet slått i hjel i kjelleren. Nå mener politiet at husverten var med på å planlegge drapet sammen med sin nå avdøde bror. ARKIVFOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN