— Lørdag skubbet Kjetil Sørensen meg hardt mot brystet. I dag var det en som sparket etter meg, men jeg kom meg unna. Jeg finner meg ikke i å bli behandlet på denne måten, sier Viktor Kriznjak.

Da torghandlerne var i ferd med å sette opp bodene i 08-tiden i går, ble situasjonen var så opphetet at politiet ble tilkalt for å megle mellom partene.

— Vi har sendt saken videre til styret i Torget AS. Det er de som har kontroll på torghandlerne, sier operasjonsleder Per Stiegler i Hordaland politidistrikt.

I 11-tiden i går anmeldte Kriznjak de to torghandlerne.

- Selger kinesisk som norsk

— Det hele er bare latterlig. Jeg har to vitner på at jeg bare snakket til ham. Han var i ferd med å okkupere en annen torghandlers plass, og jeg gikk bort og sa at han måtte skjerpe seg, sier Kjetil Sørensen, leder i Torghandlerforeningen.

Striden har sitt utspring i at Kriznjak ble oppsagt som torghandler 31. oktober i fjor.

— Han hadde en kontrakt som sa at han skulle selge norskproduserte strikkevarer. Det har han ikke holdt seg til. Blant annet selger han luer, sjal og votter produsert i Kina, men som ser ut som om de er norskprodusert. I beste fall fører han turistene bak lyset, sier Lise Wergeland Strømmen, daglig leder i Torget AS.

Kriznjak aksepterer ikke oppsigelsen, og har solgt varer på Torget tilnærmet daglig siden begynnelsen av april i år.

— Jeg har en kontrakt som sier at jeg kan selge strikkevarer, og bare genserne og koftene skal være norskproduserte, sier han.

BT tar selv en kikk på varene han selger. Vi tar opp en lue. Den er i klassisk norske strikkemønster. Utenpå står det «Norway» og «Windfjord». På merkelappen inni står det også «Norway». Ikke noe sted står det at de er laget i Kina.

- Ikke bare jeg

— Hvorfor selger du ikke norskproduserte ting, slik Torget AS krever?

— Jeg har vært i kontakt med flere norske produsenter, men det er ingen som vil ha strikkevarene sine på Torget. Alle de andre selger utenlandske varer også, hevder Kriznjak.

I går ble det problemer fordi en torghandler var i ferd med å slå opp boden sin der Kriznjak mener han har fast plass.

— Han sa at administrasjonen har sagt at han kan stå der, men den plassen er min. Jeg har solgt varer på Torget i 15 år, sier Kriznjak.

Alt tyder nå på at Torget vil forsøke å få hjelp av rettsvesenet for å få Kriznjak vekk for godt.

— Det må nok rettslige skritt for å få ham fjernet, sier advokat Lars Nygaard, som representerer Torget i Bergen AS.

Kriznjaks advokat, Aage Mjeldheim, har planen klar dersom Torget nå foretar seg noe rettslig.

— Da kommer vi til å svare med en stevning. Torget burde ha bedre ting å ta seg til enn å se på hvor ting er laget, sier Mjeldheim.

EIRIK BREKKE