Politivedtektene er klare. Spytting på offentlig sted er straffbart, i likhet med urinering, tagging og annet griseri.

Likevel er det uklart om politiet noen sinne har skrevet ut bøter til gatespyttere.

— Det er meget mulig at det har skjedd en eller annen gang, men jeg kan ikke huske sist vi hadde noe slikt, sier Bjørn O. Johnsen, leder for Forseelsesavsnittet på Bergen sentrum politistasjon.

Bakgrunnen for spytteforbudet er blant annet smitterisiko. Flere farlige sykdommer kan overføres via spytt, deriblant tuberkulose og atypisk lungebetennelse.

- Grisete

Politilederen mener paragrafen er grei å ha, selv om den aldri eller svært sjelden er i bruk.

— Spytting er grisete i alle fall, det er det ikke tvil om, sier han.

- Hvis man står rett ved siden av politiet og spytter på gaten, risikerer man da ingenting?

— Jeg kan ikke svare for hvordan politipatruljen vil håndtere en slik sak. De har hjemmel til å gi bot, hvis de har tid og anledning. Men dette er nok ikke det som prioriteres høyest i en travel tjeneste på byen, sier Johnsen.

Derfor er paragrafen omtrent like ofte i bruk som forbudet mot frittgående geiter på offentlig plass (paragraf 22).

Bruker skjønn

Politiet slår imidlertid hardt ned på annet griseri som rammes av den samme paragrafen i politivedtektene, som flaskeknusing og ulovlige plakater.

Patruljene skal bruke skjønn, så det er ikke sikkert at du risikerer bot, selv om lovbruddet er klart. Om sommeren er det ikke uvanlig at folk får lov til å drikke en pils i parken, til tross for forbudet mot å nyte alkohol offentlig.— De fleste som blir anmeldt, tas her i sentrum, og ofte i helgene. Reglene brukes til å holde kontroll over det som skjer på byen, og holde «tenningsnivået» nede, sier Johnsen.

- En uting

  • Spytting på gaten er en uting, sier overlege Per Espen Akselsen (bildet) ved Senter for smittevern på Haukeland universitetssykehus.

Selv om smittefaren er begrenset, mener han at vi bør avstå fra slikt.

— Det er mange gamle hygieneregler som man nok med fordel kunne ta opp igjen, sier han, og minner om tiltakene som ble lansert i forbindelse med svineinfluensa, som hyppig håndvask.

Overlegen synes likevel det er ok at politiet ikke håndhever forbudet så strengt.

— Dette var nok mer aktuelt i gamle dager, da tuberkulose var vanlig i Norge. Jeg vil tro at politiet har andre ting det er mer fornuftig å bruke ressursene på, sier han.

Bør det være straffbart å spytte på gaten? Si din mening i feltet under!