Klokken 17.38 mandag rykket en politipatrulje ut fra Lærdal og mot åstedet for det som senere skulle vise seg å være en busskapring som endte i tragedie.

De to polititjenestemennene hadde ganske nylig startet vakten da meldingen kom om et trafikkuhell på fylkesvei 53 i nærheten av Årdal.

— De får beskjed om å rykke ut til dette trafikkuhellet, men glemte rett og slett våpnene igjen på lensmannskontoret i Lærdal, sier Sogndal-lensmann Åge Løseth til BT.

Rakk ikke klargjøre

Polititjenestemennene startet vakten med et annet oppdrag inne på kontoret, og hadde ikke rukket å klargjøre våpnene da meldingen kom, ifølge lensmannen.

Patruljen rykket ut uten at våpnene var med i bilen.

De valgte å kjøre over Filefjell, en strekning på 89 kilometer. Dette er i utgangpunktet en omvei på nær fire mil.

Gjerningsmannen var allerede tatt hånd om av brannvesenet da den ubevæpnede politipatruljen ankom åstedet klokken 18.49, vel fem kvarter etter å ha fått første melding.

Da lå tre personer døde i bussen.

- Gjorde det riktige

Avgjørelsen om å velge den lengste ruten over Filefjell, ble tatt av politipatruljen, i samråd med operasjonsleder, forteller Løseth.

— Patruljen satte med kunnskap om at fylkesvei 53 kunne bli stengt i opp mot en halv time av gangen. Da var det bedre å velge en strekning uten hindringer. Ut fra den informasjonen polititjenestemennene satt med på det tidspunktet, gjorde de det riktige valget, sier Løseth.

- Kunne de ha ringt entreprenøren for å høre om det skulle gjennomføres sprengninger før de tok den avgjørelsen?

— Når vi sitter med fasit i hånd, kan man kanskje si at det kunne ha vært gjort, ja.

Rykket fra Årdal også

Lokalt politi i kommunene Lærdal, Aurland og Årdal har inngått vaktsamarbeid, hvilket innebærer at de rullerer på hvem som har vakt etter ordinær arbeidstid.

Mandag kveld var det altså to polititjenestemenn i Lærdal som skulle serve de tre kommunene.

Da det ble klart at situasjonen var mye mer alvorlig enn det den opprinnelige meldingen tilsa, ble Årdal-lensmann Magne Knutsen og en kollega bedt om å rykke ut.

De to hadde opprinnelig fri, og måtte derfor innom politistasjonen i Årdal for å hente bil og nødvendig utstyr.

— Denne patruljen var bevæpnet, og kom frem omtrent samtidig som patruljen som hadde kjørt fra Lærdal, sier Løseth.

- Feil fremstilling av fakta

Leder i Politiets Fellesforbund i Sogn og Fjordane, Kjetil Drange, mener fremstillingen om at polititjenestemennene i Lærdal glemte våpnene igjen på kontoret, ikke er riktig.

Den ene av de to polititjenestemennene i Lærdal hadde ikke den formelle godkjenningen som kreves for å bære våpen, opplyser Drange.

— Denne informasjonen fra lensmannen må være grunnet i en eller annen form for misforståelse. Det er riktig at patruljen ikke hadde våpen med seg. Når én tjenestemann ikke er godkjent for å bære våpen, skal ikke den andre bære våpen heller. Det er praksisen i Sogn og Fjordane politidistrikt, sier han.

Politiet presiserer

I en pressemelding tirsdag kveld, modererer politiet i Sogn og Fjordane lensmannens uttalelser om at patruljen glemte igjen våpen.

«Det har fremkommet opplysninger i media om at patruljen fraLærdal ikke hadde våpen på grunn av en forglemmelse. Dette stemmer ikke, ogbygger på en misforståelse.», heter det i pressemeldingen.