Registreringen kommer etter at politiet i Bergen har avdekket at østeuropeere bruker tigging og gatesalg som dekke for kriminalitet som tyveri og narkotikasalg.

— Det kan godt være at det ikke er så aktuelt å drive kriminell aktivitet når de på forhånd må melde seg. Kanskje vil vi kunne se dette igjen på kriminalstatistikken, sier politiadvokat Arne Fjellstad, som leder prosjektet.

Politiet håper også at registreringen vil føre til mindre aggressiv og plagsom tigging.

- Hatteselger var korttyv

I fjor sommer bestemte politimester Ragnar Auglend selv at politiet måtte gjøre noe med tiggerne.

  • Vi så at det ble flere tiggere, og fikk flere klager fra publikum om aggressiv tigging, sier Fjellstad.

Det har gjort at politiet har vekket til live en sovende bestemmelse i byvedtektene for Bergen, som slår fast at alle som driver med salg, gateunderholdning eller innsamling av penger må registrere seg hos politiet.

  • Vi ser at det er mange som kommer fra utlandet som selger roser, hatter og blinkende duppeditter på kveldstid, uten å ha tillatelse fra kommunen til å gjøre dette. En del av disse tror vi har ulovlig sideaktiviteter.

- Hatteselger var korttyv

Mandag skal Fjellstad i retten med en 39 år gammel rumener. Parallelt med at mannen har solgt hatter og andre ting på byen, mener politiet rumeneren har stjålet minibankkort.

I løpet av juli og august tok rumeneren ut nesten 80.000 kroner med stjålne minibankkort, ifølge tiltalen.

  • Man har åpenbart fått tak i koden, antagelig ved å se over skulderen til de som har brukt kortet. Det er flere eksempler på at det bare går noen få minutter fra siste legale bruk av kortet, til noen tar ut penger urettmessig, sier Fjellstad.
  • Min klient erkjenner flere av forholdene i tiltalen, sier forsvarer Abdelilah Saeme.

Starter registrering nå

Med flygeblader på norsk, engelsk og rumensk skal politiet nå varsle tiggere, selgere, gatemusikanter og andre om at de må registrere seg på politistasjonen i Allehelgens gate.

  • Vi skal vite hvem som driver denne type virksomhet på gater og torg. De må legitimere seg, fortelle hva de vil gjøre, og hvor lenge de vil gjøre det, sier Fjellstad.

Han understreker at politiet ikke forsøker å snikkriminalisere tigging, som ble lovlig da løsgjengerloven ble opphevet i 2006.

  • Vi tar ikke stilling til innsamlingsformålet, enten det er Greenpeace eller tigging til eget forbruk. Vi sier bare, ok, da har du meldt deg, sier Fjellstad.

I desember varslet menneskehandelekspert Hanne Sophie Greve om at rumenske tiggere i Norge kunne være ofre for menneskehandel, og oppfordret politiet til å ha bedre kontroll på tiggerne.

5000-10.000 kroner i bøter

Personer som tigger uten å ha registrert seg først risikerer nå å måtte betale dyrt.

  • Det å drive denne type aktivert uten å melde seg vil bli straffbart i seg selv, og kan bøtelegges. Vi har ikke tatt stilling til bøtesatser enda, men jeg kan tenkte meg at de vil legge et sted mellom 5000 til 10000 kroner, sier Fjellstad.

Personer som vil selge cowboyhatter eller blinkende smykker til berusede bergensere, må belage seg på å få nei, tror politiadvokaten.

  • De må søke kommunen om dette. Og det kommunen sier til oss er at de vanligvis ikke gir tillatelse til den type salg.

Tiggere og andre som forstyrrer den offentlige orden risikerer også å bli bortvist med hjemmel i politiloven, og å bli straffet for ordensforstyrrelse.

Hva mener du om at politiet vil registrere tiggere? Si din mening.