Ifølge politimester Ronny Iden i Sogn og Fjordane politidistrikt, var nærmeste politipatrulje 89 kilometer unna da den første meldingen om busskapringen innkom.

Patruljen kjørte fra Lærdalsøyri. Raskeste rute herfra til stedet der bussen ble funnet, går via Riksvei 53. Det er en strekning på rundt 52 kilometer, ifølge Google Maps, altså rundt 37 kilometer kortere enn ruten politiet valgte å kjøre.

— Stengte veier

— Politipatruljen som kjørte mot åstedet valgte å reise over Filefjell, etter å ha sittet med kunnskap om stengte veier, sa Iden på en pressekonferanse klokken 22.30 mandag kveld.

PRESSEKONFERANSE: Politimester Ronny Iden informerte om drapssaken på Florø politistasjon mandag kveld.
Egil Kristian Aardal
ÅSTEDET: Om bord på denne bussen gikk afrikaneren amok med kniv og drepte en kvinne og to menn.
Mads Heggø

Politiet fikk første melding om hendelsen klokken 17.35. Først klokken 18.49, én time og 14 minutter senere, kom første patrulje frem til åstedet.

Da var gjerningsmannen allerede tatt hånd om av brannmannskaper. Tre personer lå da døde inne i bussen.

Riksvei 53, altså raskeste vei til åstedet, var ikke stengt da BTs team kjørte denne strekningen tidligere mandag kveld.

Ifølge Statens vegvesen sine nettsider, er det manuell dirigering i perioder på deler av strekningen.

Reagerer på utrykningstiden

Formannskapsmedlem Aleksander Øren Heen (Sp) i Årdal kommune reagerer på politiets tidsbruk.

— Jeg reagerer på tiden en har brukt her, og setter spørsmålstegn ved at en ikke har kalt ut lokalt mannskap. Lang utrykningstid er ikke akkurat et nytt tema i dette området, sier han.

Politimester Iden åpner for at det i denne konkrete saken tok for lang tid fra politiet fikk melding, til de ankom åstedet.

— Politiet reiste til stedet nokså umiddelbart etter at de fikk varsel. Det var denne patruljen som fikk oppdraget fordi det var den nærmeste patruljen. I denne tragiske saken kan vi selvfølgelig si at det ikke var bra, men vi vet ikke noe mer om omstendighetene rundt dette, sier Iden.

Foreslått nedlagt

Årdal har bemannet lensmannskontor på dagtid. På kveldstid er det etablert en vaktordning i samarbeid med andre kommuner, blant annet Lærdal.

Lensmannskontoret i Årdal risikerer å bli borte dersom utvalget som står bak politianalysen, får gjennomslag for sine forslag.

Utvalget, som la frem sin utredning tidligere i år, har foreslått å legge ned 151 tjenestesteder.