• Jeg vet ikke hva som skjer med folk for tiden, sier politiavdelingssjef Arvid Ask. I går natt durte en 23-åring gjennom Fløyfjellstunnelen i 170 km/t, for å «teste den nye girkassen». Politiet svarte med full verstingjakt.

Føreren av en hvit Toyota Corolla, eldre modell, kan prise seg lykkelig for at politiet ikke luftet laseren på nordre innfartsåre i går. 97 km/t i 80-sone kvalifiserer til 2300 kroner i bot. Men i går var ikke politiet interessert i småfisk.

— Jeg er ikke ute etter pengene hans. Det er de virkelige villmannskjørerne jeg er ute etter. Men det er lite av slikt på dagtid. Folk gidder ikke kjøre fort når det er så varmt som i dag, sier politibetjent Rune Krey.

«Skulle teste girkassen»

Det er om kvelden, natten og i helgene fartsbøllene herjer. Klokken 00.30 natt til i går var det en 23 år gammel mann som ikke klarte å dy seg i Fløyfjellstunnelens sydgående løp. Hele 170 km/t klarte han å presse Mitsubishien sin opp i før politiet fikk stoppet galskapen.

Mannens forklaring?

— Han hadde nettopp satt inn ny girkasse og ville teste bilen, forteller en hoderystende Arvid Ask, sjef for trafikkavsnittet ved Bergen Sentrum politistasjon.

23-åringen føyer seg inn i rekken av grisekjørere som har skremt vannet av selv garvede politifolk siste tiden.

n I begynnelsen av juli stoppet politiet en ruset 21-åring som peiste oppover Fritz C. Riebers vei i 172 km/t.

n To dager etter durte en 27 år gammel motorsyklist gjennom Fjøsangerveien i 147 km/t. Bare flaks gjorde at ingen ble skadd eller drept.

n Rekorden tilhører likevel 27-åringen som i april fløy over Sotraveien på motorsykkel i vanvittige 178 km/t. Det er den største fartsovertredelsen som noensinne er målt i Hordaland.

Fortvilet

Arvid Ask er dypt fortvilet over utviklingen.

— Jeg vet ikke helt hva som skjer med folk for tiden. Den siste tiden har vi sett veldig mye ekstremkjøring. Men folk må ikke gå ut fra at politiet har tatt fellesferie. Vi har nok å henge fingrene i, og er ute på veiene kontinuerlig, sier Ask til BT.

I går sendte han kollega Rune Krey ut med sivil politibil inneholdende måle- og videoutstyr for 180.000 kroner. Oppdrag: Ta førerkortene fra grisekjørerne.

— Med denne bilen skal vi kun ta verstingene. Om det kommer en forbi som ligger 20 km/t over fartsgrensen, så stopper ikke jeg ham, sier Krey, mens han møysommelig betrakter alle bilene som ruller ut av Damsgårdstunnelen i retning Loddefjord.

— Hva ser du etter?

— Folk som har dårlig tid. Du ser det på atferden deres. Det er nesten nok å høre på turtallet...

— Der har vi en!

Krey avbryter seg selv, smeller lynkjapt hånden ned på fartsmåleren mellom setene, og vrenger bilen ut av busslommen. Den sorte bilen er allerede borte, men blir kjapt innhentet av den sivile politibilen. Heldigvis for bileieren har han senket farten betraktelig.

— Nei, dette var ikke rare målingen, utbryter Krey, nesten så man mistenker hm for å være skuffet.

— 87 km/t. Det får han heller få lov til.

- Kjekt å kjøre rolig

Etter to timer på innfartsårene fra nord, sør og vest, er fasiten fortsatt null førerkortbeslag. Den eneste som har tiltrukket seg oppmerksomhet er motorsyklisten som oppdaget videoskjermen inne i politibilen, for deretter å ligge foran bilen og terge Krey i flere minutter.

Ved Vågsbotn er bilistene nesten litt for snille. Et bilfølge tøffer rolig mot Bergen godt under fartsgrensen.

— Se hvor rolig de kjører nå. Skulle tro jeg kjørte uniformert bil, ler den rutinerte politibetjenten.

— Jeg syns det er kjekt, jeg. Det irriterer ikke meg å kjøre rolig. Da får man jo også tid til å se seg litt rundt, humrer politimannen.

TAR IKKE FERIE: Trafikkpolitibetjent Rune Krey følger med på trafikken, selv om det er midt i ferien. Han lar gjerne en liten fartsovertredelse passere for å være klar til å ta de verste grisekjørerne. - Med denne bilen skal vi ta verstingene, forklarer Krey.<p/>FOTO: PAUL SIGVE AMUNDSEN