Helt naturlig, mener husverten ettersom broren hadde sagt at han skulle ta kontant neste gang.

Selv om husverten visste at broren hadde vært i kjelleren for å skremme Løtvedt fant han det ikke nødvendig å sjekke opp hvordan besøket hadde gått.

Dette finner både påtalemyndigheten og politiet svært påfallende. Den siste meldingen ble sendt fra broren klokken 05.04 drapsmorgenen.

Telefonen virket

— Hvorfor ringte dere ikke til hverandre? spurte statsadvokat Eirik Stolt-Nielsen.

— Det har jeg svart på flere ganger før. Det var fordi mikrofonen på min brors telefon var i ustand. Det gikk ikke an å snakke.

— Du ringte til din bror 2. juni, tre dager før drapet. Samtalen varte i 2 minutt og 31 sekunder. Hvordan henger det sammen med at telefonen ikke virket?

— Det var kanskje da jeg fikk vite det.

— Brukte du 2 minutt og 31 sekund på å finne ut det?

— Ja, det er mulig det.

Statsadvokaten tror det finnes en annen mulighet. At det var et bevisst trekk at de to brødrene skulle holde kontakten via tekstmeldinger. Flere av disse har ikke latt seg greie å fremskaffe innholdet av i ettertid.

— Du sier at telefonen til din bror ikke virket. Jeg sitter på trafikkdata som viser at han snakket med flere andre i samme periode. Da virket åpenbart telefonen?

— Det var det jeg fikk vite, i alle fall, svarte husverten, tydelig presset.

- Spikres til veis

Statsadvokaten har de første dagene av rettssaken brukte mye tid på å tegne et bilde av husverten som en løgner som tilpasser sine forklaringer etter hvert som opplysninger blir kjent.

Det bildet ble styrket i går da lederen for den taktiske etterforskningen vitnet.

— Jeg vil beskrive han som en notorisk løgner. En som ikke erkjenner noe før han blir spikret opp på veggen, fortalte politioverbetjent Kjell Mo.

Han viste spesielt til forklaringen til husvertens kone.

— Først når vi fortalte hva hun hadde sagt til oss tilpasset han seg. Det vil si på alle punkt bortsett fra ett: At planen med brorens tur til Bergen var å drepe Løtvedt, sa Mo.

- Husverten tok initiativ

Statsadvokaten brukte mye tid på å gå gjennom telefontrafikken mellom brødrene i går. Han mener den avdekker at husverten var den som tok initiativet til kontakten, og at det da fremstår som merkelig at husverten ikke gjorde et eneste forsøk på å nå sin bror etter drapet.

Selv etter at liklukten begynte å bre seg i huset. Det ble så ille at husverten til slutt satte tape over et hull i veggen i hovedetasjen og kjøpte luftfriskere.