• Vi graver ned hasjen vår. Da blir den aldri funnet, tenkte narkoselgerne. Så dukket politiet opp med spett og spader.

Tjenestemenn fra Fana politistasjon kunne dermed grave opp hele 2,5 kilo hasj. Av hensyn til etterforskningen ønsker politiet ikke å opplyse nøyaktig hvor eller hvordan de fant narkodepotet.

— To menn i midten av 20-årene er siktet i saken. Den ene er varetektsfengslet. Mer kan vi ikke si på det nåværende tidspunkt, opplyser Norvald Visnes, lensmann i Fana.

Vold og trusler

Politiet tror det kan være en sammenheng mellom den nedgravde narkotikaen og et større beslag gjort like før jul i fjor. To personer ble da pågrepet etter at politiet gjennomsøkte en personbil på Søreide. Politiet skal ha funnet nærmere 15 kilo hasj i bilen og sjåførens bolig.

— Vi utelukker ikke at det er en sammenheng mellom de to sakene, sier Visnes. Han ønsker ikke å gi flere detaljer om etterforskningen, men opplyser at enkelte av de involverte også risikerer å bli siktet for å ha utøvd vold.

— Vi står overfor et miljø der man ikke nøler med å utøve vold eller komme med alvorlige trusler, sier lensmannen.

Politioverbetjent Jørn Solsvik, leder for spesialseksjonen ved Hordaland politidistrikt, forteller at det er svært vanlig at narkotika blir gravd ned.

— Risikoen for å bli tatt er vesentlig mindre. Denne fremgangsmåten stiller større krav til oss politifolk, sier Solsvik.

Over 50 kilo

Politiet har de tre siste månedene siktet en rekke personer for besittelse av store mengder narkotiske stoffer. Totalt er det beslaglagt over 50 kilo hasj bare i Fana bydel.

— Vi har satt inn ekstra ressurser for å redusere tilførselen av narkotika. Dette har gitt resultater, sier lensmann Norvald Visnes.

Tjenestemenn fra Fana har også samarbeidet tett med etterforskere fra Sentrum politistasjon.

— Fremskrittene er et resultat av samarbeidet med kolleger ved andre politistasjoner. Det er nok tilfeldig at beslagene er gjort her i Fana. Vi har grunn til å tro at stoffet var beregnet for et større marked enn vår bydel, sier lensmannen.

Politioverbetjent Solsvik mener de store beslagene kan forklares med at politiet har tatt i bruk nye og mer effektive arbeidsmetoder.

— Vi har vært gjennom en omorganisering og jobber litt annerledes. Likevel er det for tidlig å konkludere med at politiet nå vil beslaglegge med stoff enn foregående år, sier Solsvik.