BERIT KVALHEIM

Politibetjent Kristen Ribe i Agder-politiet sier at Njøten har vært inne til avhør to ganger, uten at det har kommet frem ny informasjon av interesse, og at det gjentatte ganger har vært avtalt nye avhør, men at Njøten hver gang har uteblitt eller gitt ulike forklaringer på hvorfor han ikke kan møte.

Senest onsdag i denne uken var det avtalt et avhør med Njøten i Oslo. To etterforskere fra Agder politidistrikt dro til Oslo for å gjennomføre avhøret, men Njøten møtte ikke opp.

Saken er nå oversendt statsadvokaten i Agder.

Tilsto terror

Stian Njøten sto frem i Se og Hør i desember i fjor og fortalte at det var han som sto bak innbrudd og branntilløp i daværende rådmann Ragnar Fagerengs bolig i Kleiva i Fana. Terroren skulle ha blitt utført på ordre fra bakmenn. Ekteparet Ragnar og Anne Grethe Fagereng ble i 1997 dømt i Bergen tingrett for å ha iscenesatt innbrudd og brannforsøk i egen bolig. Ragnar Fagereng ble senere frikjent i lagmannsretten, mens konen ble dømt til 120 dagers fengsel.

— Kan ikke gjøre mer

Politioverbetjent Ribe sier at det under avhørene med Njøten ikke har fremkommet noe som dokumenterer eller verifiserer den fremstillingen han har gitt til Se og Hør. Njøten har heller ikke gitt opplysninger om de angivelige bakmennene som han lovet å avsløre.

Ekteparet Fagereng har også vært avhørt av Agder-politiet i forbindelse med etterforskningen.

— Nå er det ikke mer vi kan gjøre med denne saken, sier Ribe.

— Det er tragisk for Fagereng-ekteparet, men vi har virkelig gjort alt vi har kunnet for å komme til bunns i dette, sier han.

Sint og skuffet

Anne Grethe Fagereng er sint og skuffet over nyheten om at etterforskningen er stoppet, men sier at hun ikke er overrasket.

— Jeg er litt lammet nå, må fordøye denne nyheten litt. Nå trodde jeg ærlig talt at jeg hadde lagt denne saken bak meg, og så kommer denne nedturen og griper inn i livet mitt igjen. Det er utrolig skuffende. Jeg tror kanskje forklaringen kan være at Njøten er blitt skremt eller truet til å tie. Men jeg har fortsatt tro på at sannheten skal komme frem i lyset, sier hun.

Hun understreker at hun er overbevist om at Njøten snakker sant.

— Han har fortalt detaljer som han umulig kan vite noe om dersom han ikke hadde vært involvert, sier hun.

Vil ikke kommentere

Statsadvokat Walter Wangberg, som var aktor i Fagereng-saken både i tingretten og lagmannsretten, vil ikke kommentere utviklingen i saken foreløpig. Han presiserer at Hordaland politidistrikt ikke har hatt noe med etterforskningen av påstandene fra Stian Njøten å gjøre. Ansvaret for saken ble på et tidlig tidspunkt overlatt til Agder politidistrikt.

BERGENS TIDENDE