I går ble en 26 år gammel mann fengslet for å ha tatt bilder av dokumentene og distribuert dem. Dokumentene det dreier seg om er Jarle Olsens nye forklaring, samt lister over vitner og politifolk som jobber med saken.

26-åringen er selv siktet for medvirkning til overlagt drap på Yngve Elvik, det såkalte Lindås-drapet. Derfor har han også tilgang til sakens dokumenter.

Tok 90 mms

Forrige uke troppet han opp på sin daværende advokats kontor. Som klienter flest fikk han lese gjennom dokumentene.

26-åringen innrømmer å ha tatt 90 bilder med mobiltelefon av rundt 50 dokumentsider. 26-åringen sier han tok bildene fordi han har problemer med å huske det han leser.

Det mener politiet i beste fall er en oppfinnsom forklaring. De tror 26-åringen hadde til hensikt å spre bildene til andre kriminelle.

26-åringen er bestekamerat både med Tor Helge Flaten og en annen 26-åring som sitter fengslet, siktet både i Åsane-drapet og Lindås-drapet.

— Vi mener han har forsøkt å påvirke etterforskningen av saken. Derfor er det behov for fengsling til vi vet omfanget saken har, sier politiadvokat Kaare Songstad i Hordaland politidistrikt til BT.

20 skal avhøres

I dagene fremover skal rundt 20 personer inn til avhør i de to drapssakene. Politiet frykter at dersom Jarle Olsens forklaring er gjort kjent, vil flere av vitnene bli forsøkt påvirket.

Om 26-åringens hensikt var å spre cd-en til kriminelle kolleger, kom den i så fall i «gale» hender. Onsdag havnet en cd på advokat Helge Wesenbergs kontor. Han er Jarle Olsen forsvarer. Derfra var veien til politiet kort.

— Olsen synes det er veldig uheldig at dette skjer, sier Wesenberg.

- Vil sende signal

En av politiets teorier er at noen ønsker å sende et signal til Olsen om at de vet hva han har sagt, og hvem han har navngitt.

— Jeg har liten tro på at det alene er grunnen. Her har nok ønsket vært at flere i det kriminelle miljøet skal få vite hva Olsen har sagt, tror Wesenberg.

26-åringen synes det er urimelig at han nå må bak murene igjen.

— Han har tatt bildene. Det er greit, men han har ikke gjort noe straffbart. Det er heller ikke bevis for at han har lagd cd-en eller spredd den blant kriminelle. Vi har et eksemplar hos advokat Wesenberg. Det er mange muligheter for hvordan det har havnet der, sier mannens forsvarer, advokat Jørgen Riple.

RUNE SÆVIG