Delta i debatten under artikkelen

Tirsdag blir det igjen god plass i arresten til Bergen politikammer. Da flys de 39 kroatiske fotballbråkmakere hjem med charterfly.

– De har oppført seg fint her i arresten, sier operasjonsleder Ragnar Lyssand ved Hordaland Politidistrikt.

Når kroatene drar har de sittet i arresten i tre dager og ventet på å få komme seg hjem. De ble utvist fra Norge lørdag etter å ha brutt utlendingsloven, fordi de ikke har økonomiske midler til å oppholde seg i landet.

Uviss hvor stor regning

Politiets utlendingsenhet, som har ansvaret for utsendelsen sier de nå har funnet et fly som skal ta med kroatene på tirsdag.

– Vi har lett etter det billigste alternativet, og mener vi har funnet det ved å fly dem hjem på denne måten, sier politiinspektør i Politiets utlendingsenhet, Knut Øvregård.

Regnestykket på hvor mye det kommer til å koste totalt å frakte kroatene hjem er ennå ikke klart.

– Det kommer også lønn til mannskapet i tillegg. Vi har ansvaret for sikkerheten om bord på flyet, og må stille med mannskap, sier Øvregård.

Har orientert Kroatia

Politiets utlendingsenhet har også underrettet kroatiske myndigheter om at fotballsupporterne er blitt utvist fra Norge og ankommer tirsdag.

– Om de skal pågripes for noe straffbart blir opp til de kroatiske myndighetene, sier Øvregård.

Ansvaret til norske myndigheter stopper når kroatene er kommet ut av Schengen-området.

– Vi har ett mål, og det er å få dem ut av Schengen-området så raskt som mulig, sier politiinspektør Knut Øvregård i Politiets utlendingsenhet.

Dinamo Zagreb-supporterne skulle egentlig hjem med Danmarksbåten, men Fjord Line nektet å ta dem med.

– Vi fikk mange rapporter på dem under turen opp til Bergen. Personalet følte seg utrygge på dem, og etter samråd med politiet valgte vi å nekte dem å reise med oss tilbake, sier daglig leder i Fjord Line, Ingvald Fardal.

Kroatene skal blant annet ha laget mye støy.

– I tillegg fikk vi melding om at etter at gjester hadde forlatt bordene sine, skal kroatene ha satt seg ved bordet og drukket opp restene deres, sier Fardal.

Etter å ha blitt avvist av Fjord Line bestemte politiet seg for å bortvise dem fra Norge for brudd på utlendingsloven.

Bruker 10.000 pr. kroat

– 300.000 kroner vil et charterfly i hvert fall koste, sier politiinspektør Knut Øvregård i Politiets utlendingsenhet.

Det betyr om lag 10.000 kroner i utgifter for å få hjem hver av kroatene.

– I tillegg kommer kostnader knyttet til bruk av mannskaper. Vi slipper unna med mindre eskorte på et charterfly, enn vi vil trenge hvis vi skal frakte dem ut med rutefly. Jeg håper vi får et charterfly som kan ta dette, sa Øvregård i går ettermiddag.

Han anslår at det vil koste minst det dobbelte – 20.000 kroner pr. person – å sende kroatene hjem med vanlige rutefly. Der får heller ikke politiet lov til å ta med seg flere enn fire bortviste personer om gangen.

– Flyselskapene ser på det som en sikkerhetsrisiko å i det hele tatt ta med bortviste personer, sier Øvregård.

Derfor vil de ta lengre tid å få kroatene tilbake til hjemlandet med rutefly enn med et charterfly. Politiets utlendingsenhet håper at problemfansen vil være ute av landet tidligst mandag.

– Forsynte seg med mat

På Skoltegrunnskaien snakket BT i 10-tiden i går med en frustrert Dinamo Zagreb-fan.

– Vi må tilbake til Kroatia, vi må jobbe, sa fotballsupporteren som ikke ønsket å bli identifisert.

Stemningen på kaien ble etter hvert svært spent, og politiet oppfordret kroatene til å komme tilbake til Bergen sentrum politistasjon.

På vei fra Skolten til politihuset så enkelte av fansen sitt snitt til å skaffe seg «gratis» frokost.

– Det bare kom inn og forsynte seg av sandwicher og bagetter som sto i nærheten av døren. De sa ingenting og oppførte seg ikke truende, og jeg oppdaget ikke at de hadde stjålet ting før de var borte, sier Petter Elde ved Mix-kiosken på Bryggen.

Natt til lørdag fikk kroatene overnatte i fyllearresten, siden de ikke hadde noe sted å gjøre av seg.

FLYS HJEM: 31 kroatiske fotballsupportere i Dinamo Zagrebs Bad Blue Boys blir flydd hjem på statens regning så snart det lar seg gjøre. Her står de utenfor politihuset i Bergen sentrum.
Odd Mehus