En vanlig høstnatt på Torgallmenningen i fjor: På bakken ligger en mann under fire politifolk, mens han hyler og skriker. Folk går forbi og gjør et poeng av politiets overmakt. En mann står på noen meters avstand og filmer hendelsen med en mobiltelefon.

Den nær tre minutter lange arrestasjonen har nå ligget ute på nettstedet YouTube i en måned og er sett over 1300 ganger.

Må tåle offentlighet

Politiet i Bergen blir mer og mer vant til at publikum strømmer til med mobilkameraene når det smeller eller noen slår seg vrang. For enkelte politifolk oppleves den nye trenden som et problem.

BT har sett opptaket fra YouTube sammen med politimester Ragnar Auglend.

Auglend mener pågripelsen på Torgallmenningen er som tatt ut fra læreboken.

— Alt det politiet gjør skal tåle offentlighetens lys. Vi skal kunne stå for det vi gjør, enten vi blir sett med det blotte øye eller om vi blir festet til film, sier Auglend.

Han mener virkeligheten med at hvermannsen kan filme og ta bilder av politiet i aksjon langt oftere enn før, gjør at man står ovenfor en helt annen form for dokumentasjon enn tidligere.

— Publikum har fått en ny kontrollmulighet overfor politiets handlinger. Det er i utgangspunktet ikke å forakte, sier Auglend.

Ikke handlingslammet

Filmingen har likevel negative sider.

— Vi har en plikt til å hindre at de pågrepne blir unødig eksponert. Det samme gjelder politifolk som ikke ønsker å havne på nettet. Dessuten er det problematisk at videoopptak står i fare for å bli feil oppfattet i forhold til helheten, sier Auglend.

Utfordringen for politiet er å gjøre jobben sin som før.

— Vi er ikke interessert i et handlingslammet og tilbakeholdent politi. Politiet skal være offensivt og proaktivt, slik vi er pålagt, sier Auglend.

- Truet med mobiltelefon

Det er ikke første gang politiet jobber foran mobilkameraer til tilfeldige vitner av pågripelser.

— Dette har økt mye den siste tiden. Når vi har slike pågripelser som nå er ute på nettet, så er publikum der med en gang. En del tjenestemenn syntes det er ubehagelig, sier divisjonsleder Bård Tore Norheim.

Politifolk BT har snakket med opplever det som om enkelte bruker mobilkameraene som et maktmiddel mot politiet, og at enkelte nærmest tilraner seg rollen som journalistene vanligvis har.

— Noen bruker mobilen som en trussel, for at vi skal avstå fra å bruke makt. Det kan være venner av de vi pågriper eller vanlige vitner, sier en politimann.

Beslag av mobiltelefoner?

Divisjonsleder Norheim bekrefter at flere politifolk er usikre på hvordan de nye «journalistene» skal behandles.

— Noen har snakket om å beslaglegge mobiltelefoner. Det har vi ikke anledning til. Så lenge vi er i det offentlige rom, og de som filmer ikke går i veien for oss, er det lite vi kan gjøre, sier Norheim.

Divisjonslederen mener politiet må lære seg å leve med den nye virkeligheten.

— Vi må gjøre jobben vår og ikke bli handlingslammet. Filmingen må ikke hindre oss i å bruke nødvendig makt, sier Norheim.

Filmproblematikken har nå blitt så vanlig at politiet kommer til å ta opp temaet på neste møte for divisjonslederne som leder utepatruljene i Bergen sentrum. Overordnet for divisjonslederne, Bengt Angeltvedt, sier det nye situasjonen er utfordrende.

— Vi har ingen kontroll med hva de som filmer skal bruke opptakene til. Uprofesjonelle aktører kan klippe og lime og legge ut hva som helst på nettet, sier Angeltvedt.

Høvik, Tor