– Er det noen som trenger Subutex?

Spørsmålet slenges ut til forbipasserende oppe på den lille høyden i Nygårdsparken. Eldre, slitne menn og unge jenter med korte skjørt rusler opp og ned gangstien til haugen. Det er fredag ettermiddag, og som vanlig stor trafikk. Men noe er annerledes enn for noen uker siden: Under en treklynge ved gangstien er det tomt. De afrikanske mennene som pleide å selge narkotika derfra er borte.

– Afrikanerne er borte Enkelte dager var opp mot 20 afrikanske menn på plass i parken. Med tilsynelatende klar oppgavefordeling seg imellom solgte de stoff til parkens faste klientell.

– Det er kanskje en liten uke siden vi har sett noe til dem nå, sier en mann i 40-årene.

Siden påske har politiet gang på gang aksjonert i parken. Til sammen er mer enn 20 personer pågrepet. Arbeidet har bidratt til å redusere salgsvirksomheten, mener politiet.

– Det ser ganske annerledes ut i parken nå, sier politioverbetjent Jørn Solsvik, leder for narkotikapolitiet i Bergen.

Og for en gangs skyld får han skryt fra miljøet som vanligvis vil ha minst mulig med politiet å gjøre.

– Politiet har gjort en veldig god jobb, det skal de ha, sier en av mennene BT treffer i parken.

– Miljøet er roligere For de afrikanske selgerne var langt fra velkomne blant flertallet av de rusavhengige som holder til i parken.

– Det er blitt mye roligere her etter at de forsvant, mer sånn som det var før. Det ble så mye aktivitet her oppe at det ble krig om pengene, og mye bløffing. Da blir det fort farlig, sier en 28-åring.

Før helgen satt tolv personer i varetekt, fordi politiet mener de kan knyttes direkte til salg av narkotika i parken. En av dem har allerede fått en tilståelsesdom og blir overført til soning av den.

– Alle er asylsøkere. Alle er tatt på bakgrunn av enten salg, eller at de har vært i befatning med større mengder narkotika. To er palestinere, ellers er det bare afrikanere. De aller fleste fra Nigeria, sier politiadvokat Rudolf Christoffersen, som har ansvar for sakene fra Nygårdsparken.

Hadde fått avslag på asyl Ikke alle de tolv er pågrepet i selve parken. To av dem ble for eksempel tatt da de kom med tog til Bergen fra Oslo i starten av april.

– De ble tatt med to kilo hasj og 50 gram heroin, sier Christoffersen.

Flere av de pågrepne har allerede fått avslag på asylsøknadene sine, og hadde forlatt asylmottakene de var plassert ved.

– En som ble tatt med hasj i Bergen forlot for eksempel et asylmottak i Namsos for fire måneder siden, sier Christoffersen.

I tillegg til de tolv som er varetektsfengslet i narkotikasaker, sitter fem personer varetektsfengslet i påvente av utvisning fra landet. De ble pågrepet under aksjoner i parken, og har ikke lovlig opphold i Norge.

Åtte personer er også løslatt og bøtelagt etter aksjonene.

– Det er åpenbart at strategien og arbeidet politiet har gjort har begynt å gi resultater. Det er langt færre narkotikaselgende asylsøkere. Men det betyr ikke at vi kommer til å redusere trykket mot dette miljøet av den grunn, sier Christoffersen.

AKSJONER: Med spaning, fotografering av handler og kjappe aksjoner har politiet den siste tiden pågrepet minst 25 personer i forbindelse med narkotikasalg i Nygårdsparken, de aller fleste asylsøkere fra afrikanske land.
Eirik Brekke (Arkivfoto)