Morgenen, 16. november, 2005: En kvinne fra Østlandet ringer politiet.

Hun forteller at broren blir holdt fanget i en leilighet i Bergen og at kidnapperne har truet med å drepe ham, hvis de ikke får 15.000 kroner i løsepenger.

Politiet slår full alarm. Politimesteren bestemmer at det skal opprettes stab, noe som vanligvis bare blir gjort ved store hendelser og naturkatastrofer: I et spesielt rom på politihuset i Allehelgens gate samles en gruppe ledere fra ulike deler av politiet. Her styrer de sine mannskaper i jakten på hvor mannen blir holdt fanget.

Søkte med spanere

Noen timer senere ringer telefonen hos kvinnen på Østlandet. En mann forteller at løsepengene er redusert til 5000 kroner, og at han og den kidnappede er ute for å forsøke å få tak i penger.

Samtidig leter spanere i Bergen sentrum etter den kidnappede mannen. Klokken 13.40 i Ladegårdsgaten er jakten over. Mannen som ringte søsteren blir pågrepet, og offeret selv blir tatt inn til samtale med politiet.

Historien han forteller i avhør er så drøy at politiet blir skeptiske: Mannen, som omtaler seg selv som en slags torpedo, hevder han dro til Melkeplassen for å drive inn klær og penger fra en ung kvinne.

— Klippet av hestehale

Men torpedooppdraget gikk ikke helt etter planen, forklarer mannen: Han hevder å ha blitt tatt til fange og utsatt for vold og mishandling av en rekke personer.

Kidnapperne skal ha klippet av ham en øreflipp, vridd høyre lillefinger til den ble forstuet, klippet av ham hestehalen og tvunget ham til å drikke en blanding av eggeskall og Zalo.

Så skal det ha gått fra vondt til verre: Etter å ha blitt holdt fanget i flere dager skal han ha blitt flyttet fra huset Melkeplassen til en leilighet nær Danmarksplass, der forsøket på å presse ham og moren for løsepenger skal ha skjedd.

På bakgrunn av forklaringen til den selverklærte torpedoen, blir flere personer pågrepet. Men først mandag denne uken, mer enn to år etter kidnappingen og utpressingen skal ha skjedd, kom saken opp for retten.

Politiet lot bevis gå tapt

— Politiet har ikke hatt kontroll, og saken er blitt for gammel, sier statsadvokat Benedicte Hordnes, som er aktor i saken.

Fem menn og to kvinner sitter på tiltalebenken. Alle er tiltalt for frihetsberøvelse og grov vold, og tre av dem er i tillegg tiltalt for ran av torpedoen og hans mor. Felles for alle syv er at de nekter straffskyld.

For de tiltaltes forsvarere står troverdigheten til den selverklærte torpedoen sentralt. Han har blant annet fortalt politiet at han ble slått flere tusen ganger, men rettsmedisinerne som undersøkte ham kunne ikke finne skader som passet med en slik massiv voldsbruk.

Viktige bevis er også tapt på grunn av at politiet ikke begynte å etterforske saken skikkelig før det hadde gått nesten ett år, og flere av forsvarerne mener politiet ikke har sjekket godt nok om det kan være andre gjerningsmenn enn de som er tiltalt.

NEKTER: Alle de syv tiltalte nekter straffskyld for kidnapping og mishandling av en selverklært torpedo. Torpedoen hevder han ble holdt fanget i fire dager, og tre av de tiltalte skal ifølge statsadvokaten ha krevd løsepenger fra offeret og moren hans.