Årsaken er et rykende ferskt direktiv fra Politidirektoratet om at personer som skal plasseres i arrest, må fremstilles for lege først. Dermed blir politifolk sittende uvirksomme på Legevakten, i påvente av legens vurdering av de pågrepne.

— Dette er misbruk av helsevesenet. Det kan heller ikke være god anvendelse av politiets ressurser, sier legevaktsjef Frank van Betten.

Murring

Også i politiet murres det mot direktivet.

— Når våre folk må sitte på Legevakten, blir konsekvensen at det er færre politifolk ute og patruljerer sentrumsgatene, sier operasjonsleder Svein Bruarøy ved Hordaland politidistrikt.

Hensikten med Politidirektoratets direktiv er å forebygge dødsfall i arresten. Ved å fremstille arrestkandidatene for lege, håper direktoratet å unngå at noen dør mens de sitter på glattcelle, eller i vanlig, fengslig forvaring.

— Motivet er edelt, men jeg lurer på om noen har tenkt på hvilke praktiske konsekvenser dette får for politiarbeidet. Det er forferdelig ressurskrevende å fremstille samtlige arrestkandidater for lege, sier operasjonsleder Svein Bruarøy.

Gode rutiner

Tidligere var praksis at politiets vaktsjef vurderte berusede personer som ble «tauet inn». Ved den minste mistanke om at beruselsen kunne være livstruende, ble lege koblet inn. Nå må alle til lege, både hvitsnippforbrytere som varetektsfengsles, og overstadig berusede personer.

— Vi føler at vi hadde gode rutiner for dette. I tillegg har vi dyktige arrestforvarere som er spesielt oppmerksom på slikt. Derfor har det de siste årene vært ytterst få, om noen, dødsfall hos oss. Politidirektoratets ferske direktiv går nesten på yrkesstoltheten løs for oss, sier operasjonsleder Bruarøy.

5000 legebesøk i året

For Hordaland politidistrikt medfører nyordningen ca. 5000 fremstillinger for lege i året. Bare siden forrige onsdag, da direktivet ble beordret iverksatt med øyeblikkelig virkning, har politiet fraktet 38 personer til Legevakten. I helgen ble 12 arrestanter fremstilt for lege.

— Dette var en usedvanlig rolig helg. Jeg tør ikke tenke på hvordan det blir når antall pågrepne for beruselse blir normalt, sier operasjonsleder Svein Bruarøy.

Inntil to og en halv time

«Behandlingstiden» på Legevakten varierte mellom 30 minutter og to og en halv time. Vedkommende som måtte vente i to og en halv time på legesjekk, hadde hele tiden selskap av tre polititjenestemenn. Samtlige «pasienter» hadde to eller tre politifolk rundt seg til enhver tid.

Mesteparten av legefremstillingene fant sted natt til lørdag og natt til søndag - tidspunkt da det vanligvis ferdes mye folk i sentrum, og faren for ordensforstyrrelser er stor. Til tider befant store deler av politiets sentrumsstyrke seg på Legevakten.

— Hva hvis det hadde skjedd noe alvorlig?

— Da hadde vi måttet kalle ut noen av tjenestemennene på Legevakten. Men ofte har det en preventiv effekt at politiet er synlige i bygatene i helgen. Det fikk vi ikke til, med så mange av våre folk på legevakten, sier operasjonsleder Bruarøy.