— Det er rettet en trussel mot personell i uniform, så denne gang er politiet bevæpnet for å beskytte politiet som utøver yrket sitt, sier visepolitimester i Hordaland, John Reidar Nilsen.

Sist gang en terrortrussel utløste bevæpning var i sommer, under Tall Ships Races. Den gang advarte PST mot terror rettet mot befolkningen.

Da valgte politiet i Bergen å bære våpen synlig på jernbanestasjonen og flyplassen, men ikke på alle oppdrag.

— På Bryggen, der poltiiet gikk i store folkemengder, ville vi ikke ha synlig politi med våpen. Men vi hadde utplassert bevæpnet sivilt politi og personell med våpen i umiddelbar nærhet, sier Nilsen.

- Våpen vi kjenner

Denne gangen vil alle utegående mannskaper ha våpenet på seg.— Forskjellen er ikke så stor. Vi har hatt våpen med oss i bilene og bærer fra før ammunisjonen i beltet, forklarer innsatsleder Jon Endre Skeie.

— Dette er våpen vi kjenner og øver med hver eneste uke, legger han til.

- Sannsynlig neste året

Forespørselen om å bevæpne politiet kom fra Politidirektoratet (POD) etter PSTs nye trusselvurdering.

Trusselvurderingen sier at et terrorangrep mot Norge i løpet av de neste tolv månedene er sannsynlig, og at politiet og Forsvaret kan være mål for terrorangrep.

Bevæpningen gjelder i første omgang i fire uker. Justisminister Anders Anundsen (Frp) uttalte fredag at situasjonen da skal vurderes på nytt.

— Noen vil kalle dette snikbevæpning. Først fire uker, så mer permanent?

— Nei, det er naturlig å vurdere bevæpning med den trusselvurderingen som kom. Om fire uker må vi ta situasjonen opp til ny vurdering. I forhold til enkeltpersoner gjør vi daglig trusselvurderinger, forskjellen er at nå gjør vi det i forhold til politiets yrkesutøvelse, sier visepolitimesster Nilsen.

_A3A2477.jpg
ØRJAN DEISZ