— Jeg tenker at det er en pyroman løs. Det er jo ingenting der som kan begynne å brenne av seg selv, sier Reidun Hatlebrekke, en av de nærmeste naboene

Nesten samtlige av personene BT snakket med på brannåstedet tviler på at det er tilfeldig at Bergen i går opplevde nok en brann i en fredet sjøbod, kun 1500 meter unna der det brente for under en uke siden. Det er også den femte store brannen i Bergen sentrum siden sommeren.

Så folk ved sjøboden: Se video og bildeserie.

Politiet opplyser lørdag formiddag at de ikke har noen indikasjoner på at det går en brannstifter løs i Bergen.

— Av de fem tidligere brannene er to oppklart. De andre etterforsker vi fremdeles. Men det er ingenting som tyder på at det er en pyroman på gang, sier operasjonsleder Konrad Grindeland til bt.no.

Eksplosiv utvikling

— En kan jo begynne å lure på om dette er tilfeldig. Pyromaner vil jo at det skal skje flere ganger, sier Bror Hansen, en av de mange personene som sto bak politiets sperrelinjer på Måseskjæret og så Lehmkuhlboden forsvinne i flammehavet i går ettermiddag.

Brannen utviklet seg med eksplosiv fart. Den massive, svarte røyken som la seg opp mot Sandviken kunne sees milevis unna.

Lehmkuhlboden tilhørte de gamle produksjonslokalene til Tran-Martens og var slik full av tranolje.

— Det er jo ikke akkurat noe som hjelper på for å slukke brannen, sa overbrannmester Jan Ove Brakstad ved Bergen brannvesen.

Overtent på minutter

Øystein Lexander var den første til å ringe brannvesenet. Han fikk øye på røyken fra vinduet da han var på jobb i bedriften Plenum like ved.

— Jeg oppdaget at det kom litt røyk fra forkanten av boden. Kun ett eller to minutter etter at jeg ringte, hørte vi sirenene fra brannbilene.

Bygget var overtent på bare noen minutter.

— Det var så lite røyk i begynnelsen at jeg trodde det kom fra en båt. Men bare noen minutter senere tok ilden tak, sier Bjørn Aasen, som fulgte hele dramaet på nært hold.

Stor spredningsfare

Brannsjefen var selv til stede da meldingen kom.

— Det ble slått alarm om storbrann. Normalt ville det kommet fire stasjoner til stedet, men i dag kom alle, forteller Kallekleiv om gårsdagens brann.

Både brannvesenet og innsatssjef i politiet Gustav Landro kunne i etterkant fortelle om en brann som hadde eksplosiv spredning og intensitet.

— Det var veldig lenge overhengende fare for spredning. I begynnelsen jobbet vi kun mot å forhindre brannen til å spre seg til to naboblokker og Saltimport som ligger like ved, sier Kallekleiv.

Politiet sperret av et stort område for å holde skuelystne lengst mulig unna røykskyen.

Lars Takvam var en av dem som oppsøkte brannåstedet i går, etter å ha sett røyken fra sentrum.

— Det er grådig trist at det er sjøbodene som forsvinner, de er uerstattelige bygninger. Jeg lurer på om dette er tilfeldig siden det nettopp har vært en lignende brann, sier han.

(Artikkelen fortsetter under videoruten...)

— Vil hjem

Til sammen ble 32 beboere og en katt i Måseskjærveien evakuert. Katten ble hentet av røykdykker. Mange av de evakuerte samlet seg på SATS for å unnslippe den tykke røyken. En av dem er svenske Eva Broke.

— Jeg håper vi får komme hjem snart. Jeg er trøtt etter å ha vært på jobb, og har ikke familie her jeg kan oppsøke, sier Broke, som kom til Bergen for to dager siden.

— Jeg syklet forbi ruinene av de andre sjøbodene da jeg oppdaget røyken. Er det pyromaner i Bergen, spurte jeg meg selv, sier hun.

Rita Bendiksen hadde bilen sin parkert inntil boden.

— Jeg sprang bort og fikk tillatelse av brannvesenet til å redde ut bilen. Da jeg satt i den, eksploderte det inne i bygget. Det fløy ut ild og røyk fra et vindu og dekket bilen av sot. Hadde jeg kommet ett minutt senere, kunne det blitt farlig. Det var dramatisk.

Friele: — Veldig, veldig leit (Artikkelen fortsetter under videoruten...)

Les også:

Synes du kommunen gjør nok for å sikre Bergens arvesølv? Diskuter under videoen:

Øyvind Marskar
FRANK BAGGEN