De to jentene haiket sammen fra Stord til Stavanger torsdag sist uke. Den avdøde 17-åringen var på rømmen fra barnevernsinstitusjonen Jentespranget.

Samme kveld traff de to mindreårige gutter i Stavanger sentrum.

Bare timer senere blir jenten funnet død i sjøen ved Grødem i Randaberg kommune, like utenfor Stavanger.

Ikke tilfeldig sted

— Det er lokale gutter som introduserer jentene for stedet. Det er ikke tifleldig at de drar dit, sier politiadvokat Karsten Monsen i Rogaland politidistrikt.

Der finner de fire ungdommene seg til rette i en gammel nedlagt kanonstilling. En presenning gir ly for vind og vær.

I politiavhør har en av guttene forklart at han og kameraten forlot 17-åringen og venninnen på Grødem sent torsdags kveld.

— Vi er ikke helt ferdige med avhør ennå, men det nærmer seg. Når vi får svar på obduksjons-prøvene om et par uker, vil vi ta en helhetsvurdering av saken, sier etterforskningsleder Tor-Erik Riska Thorsen.

Mørkt og glatt

Gårsdagens obduksjon styrker politiets antakelse om at det ikke har tilstøtt 17-åringen noe kriminelt. Etterforskerne mener jenten har ramlet på sjøen, og ikke kommet seg opp igjen.

— Vi tror dette er snakk om en tragisk ulykke. Svabergene i området er glatte, det er mørkt, og det er vanskelig å komme seg opp på land igjen hvis man faller utti, sier Thorsen.

Han legger til at politiet også har vært i kontakt med bilister som har gitt de to jentene skyss sørover.

Åpner tilsynssak

Fylkesmannen i Hordaland har åpnet tilsynssak mot barnevernstjenesten og helsetjenesten. De ser svært alvorlig på rømningen, som fikk et så tragisk utfall for den 17 år gamle jenten.

— Dette har høy prioritet. At en 17-åring som har så tett kontakt med hjelpeapparatet blir funnet druknet på denne måten, er svært alvorlig, sier fylkeslege Helga Arianson.

Hun sier at undersøkelsene fortsatt er i planleggingsfasen.

— Det vil bli samlet inn både muntlig og skriftlig informasjon for å finne ut av hendelsesforløpet, sier Arianson.

Gjennomgår ivaretakelsen av jenten

Bufetat region vest varsler en gjennomgang av hendelsen med Jentespranget.

— Vi ser på hvordan rutiner, oppfølgning og ivaretakelse av ungdommen er utført, sier administrerende direktør Borghild Lekve.

Ledelsen ved Jentespranget ønsker ikke å kommentere dødsfallet, men henviser til Lekve.