— Dette var skremmende, sier politioverbetjent Jan Gunnar Bøe, leder for trafikkseksjonen ved Bergen sentrum politistasjon.

Politiet slo til ved 07.30 tiden i dag morges, like ved krysset av Møllendalsveien og Nygårdsbroen.

I løpet av en knapp time ble opptil 200 syklister kontrollert. De fleste kom kjørende uten refleks og lys, og i regnet var de nærmest umulig å få øye på.

— Mer enn 50 prosent av syklistene vi har stoppet hadde ingen form for lys. Det er livsfarlig i denne trafikken, sier Bøe.

Advarsel

Men denne gangen slapp syklistene unna med en muntlig advarsel.

Psykologistudenten Marianne Christiansen (21) var blant dem som ble stoppet i kontrollen. Hun kom trillende forbi politiet med hjelm på hodet ikledd mørkt regntøy - uten lys.

— Jeg var ikke klar over reglene, sier Marianne, som var svært lettet over ikke å ha fått noen bot.

— Vi ønsker ikke å ilegge studenter 700 kroner i forelegg. Vi må gi folk en sjanse til å få lys på sykkelen, påpeker Bøe, som ikke kommer til å vise noen nåde i fremtiden.

— I løpet av den siste tiden har vi gjennomført flere sykkelaksjoner uten å gi bot. Men nå er det slutt. Fra i morgen av blir vi nødt til å slå ned på dette, sier han.

Flere ulykker

Politiet har også notert en økning i antall sykkelulykker i Bergen. Danmarksplass er blant de mest utsatte stedene.

— Det er nedslående å se 6-7 syklister kjørende sammen uten lys. Det ser ut som en mørk klump som kommer ned veien, sier Bøe, med en klar melding til syklistene i Bergen: - vi kommer igjen!

SYKKELAKSJON: Ved 07.30-tiden i dag morges slo politiet til mot syklistene på Danmarksplass. - Resultatet var nedslående, sier leder for trafikkseksjonen Jan Gunnar Bøe. <br/> Foto: ARNE NILSEN