KAREN R. TJERNSHAUGEN

Allerede denne uken innføres etter alt å dømme likestilling i Bergens barer. Det skal ikke lenger være slik at spritserveringen stenger klokken halv ett, mens øl og vin kan skjenkes frem til klokken to. Nå kan du drikke gin and tonic frem til klokken to i helgene og ett på hverdager. På nattklubbene kan du drikke sprit til klokken tre. Åpningstidene og skjenketidene for vin og øl blir som i dag.

Negativt for byen

Men om byens natteranglere jubler over liberaliseringen, er ikke politiet like fornøyd. Politimester i Hordaland, Vidar Refvik, mener det er mer enn nok alkoholservering i Bergen allerede.

— Generelt mener politiet at mer skjenking av alkohol fører til flere berusete personer i gatene, mer kriminalitet og flere ordensforstyrrelser. Dette er negativt for byen, mener Refvik.

Politimesteren understreker at han ikke har satt seg grundig inn i det nye regelverket enda.

Øl er verst

Bernt Adler Solberg, sjef for Bergen sentrum politistasjon, er også bekymret for konsekvensene av de nye reglene.

— Vi ser en klar sammenheng mellom utskjenket volum og problemene som oppstår natt til lørdag og natt til søndag. Vold, bråk og annen uønsket oppførsel skjer i all hovedsak mellom to parter som er beruset, sier Solberg.

Han mener de fleste bråkmakerne på byen drikker seg fulle på øl, men ser likevel ikke noen grunn til å liberalisere regelverket for skjenking av sprit.

— Vi er negative til alt som fører til mer alkoholskjenking, sier politimannen.

Praktisk for barene

Forslaget om utvidete skjenketider for brennevin ble lagt frem av det gamle Ap/KrF/Sp-byrådet rett før det gikk av. Når saken kommer opp i bystyret i morgen får forslaget støtte også fra det nye byrådet, minus Kristelig Folkeparti.

— Flertallet i byrådet ser liten grunn til at vi skal forskjellsbehandle salg av sprit, vin og øl. Vi ønsker derfor å forenkle regelverket. Dette får liten alkoholpolitisk betydning, men stor praktisk betydning for stedene som selger alkohol, mener byrådsleder Monica Mæland (H).