— Vi fikk melding klokken 0517 om en brann på Djønno i Ullensvang. Det skal være fyr i et bolighus som er under oppføring. Det viser seg at det er det samme huset som brant tidlig i juni i år, opplyste operasjonsleder Kjersti Eidsnes ved Hordaland politisdistrikt tidlig fredag morgen.

Brent til grunnen

Brannvesen og politi rykket ut, men huset rapporteres som nedbrent.

— Slik vi forstår det er huset brent ned til grunnen. Derfor driver vi med etterslukking og sikrer omgivelsene, sa vaktkommandør Torkjell Helle ved 110-sentralen i Hordaland.

— Uten at vi kan påstå noe, virker det rimelig spesielt at det skal brenne på nytt i det samme huset, sier Eidsnes.

Politiet har sendt krimteknikere fra Bergen for å undersøke branntomten. I tillegg vil lokalt politi gjennomføre en rundspørring i området.

Lensmann: Svært mistenkelig

I juni i år brant det for første gang. Da var eierne i ferd med å rehabilitere en gammel kårbolig. Natt til fredag tok det altså til å brenne igjen.

Hardanger-lensmann Terje Kvalvik opplyser at politiet setter inn store ressurser for å finne årsaken til brannen.

— Det er i seg selv svært mistenkelig at huset brenner ned for andre gang på kort tid. Da er det også naturlig å mistenke at nattens brann var påsatt, sier lensmannen.

— I tillegg til de to husbrannene, oppsto det brann i terrenget 19. september. Få dager senere blusset det opp igjen. Dette styrker mistanken om at noen har tent på, sier Kvalvik videre.

- Gjør seg tanker

Det nybygde huset var bygget av flere søsken, der moren skulle flytte inn senere i år.

— Det er bare å begynne på nytt sa en av søsknene Oddbjørn Djønne da nybygget brant ned til grunnen sist. Nå vet han ikke hva som skjer.

OPPGITT: Oddbjørn Djønno opplevde at huset de hadde under bygging til hans mor brant ned i juni. I dag tidlig vafr det full fyr på nytt. - Jeg gjør meg tanker jeg ikke vil nevne, sier Oddbjørn Djønne.
RUNE SÆVIG

— Jeg vet ikke hva jeg skal si. En gjør seg vel tanker som en helst ikke skal nevne, sier Oddbjørn Djønne i dag.

Til NRK sier han at han er sikker på at brannen er påsatt.

– Jeg tror ikke det, jeg vet det. Det har skjedd ting her i mellomtiden også. For tre uker siden var det en liten brann hundre meter fra huset. Nå må politiet finne ut hvem som vil oss til livs, sier Djønne til NRK.

UNDERSØKER: Politiet på brannstedet tidlig fredag morgen.
RUNE SÆVIG

Han forteller at de hadde startet gjenoppbygging av huset etter brannen i juni. Og hadde akkurat tettet alt utvendig. Sammen med søsknene har han rehabilitert det som var den gamle kårboligen på familiegården.

Den opprinnelige planen var at deres mor på 81 år skulle flytte inn i august i år. Det ble det ingenting av da det brant i juni. Når det brant på nytt i dag er Oddbjørn Djønne mer oppgitt.

— Jeg vet ikke hva som skjer nå. Det er for tidlig å si. Politiet må vel gjøre en jobb her. Verken i juni eller nå var det koblet noe som helst strøm til huset, forteller Oddbjørn Djønno.

FULL FYR: Slik så det ut da det brant på Djønno i juni i år.