Onsdag kveld, i forrige uke, oppsøkte en kvinne politiet og fortalte at hun hadde blitt overfalt og voldtatt ved Nykirkeallmenningen på Nordnes.

Politiet omtalte hendelsen som svært alvorlig, og fikk raskt bistand fra Kripos i etterforskningen.

Nå har saken tatt en ny vending. Politiet mener å kunne slå fast at overfallsvoldtekten ikke var reell.

— Det har ikke skjedd. Kvinnen har erkjent at hun har forklart seg uriktig, og politiet har derfor siktet henne for falsk forklaring, sier politiadvokat Eli Valheim ved volds- og sedelighetsavsnittet ved Bergen sentrum politistasjon.

- Voldtatt et annet sted

Kvinnen forklarte innledningsvis at hun ble forfulgt og overfalt av en ukjent mann. Hun ga også en beskrivelse av gjerningsmannen, en beskrivelse som ble videreformidlet til pressen.

Politiet fant tidlig ut at kvinnens mobiltelefon var i bruk et helt annet sted enn Nordnes i tidsrommet voldtekten skal ha skjedd. I tillegg var det andre uregelmessigheter i kvinnens forklaring, opplyser Valheim.

Politiet mistenkte derfor tidlig at det var mye som ikke stemte.

Kvinnen i 20-årene la alle kortene på bordet da hun ble konfrontert i avhør, men står likevel fast på at hun ble voldtatt denne kvelden.

— Vi finner også denne delen av forklaringen hennes lite troverdig. Hun har ikke ønsket å gi oss flere opplysninger om hvor dette skal ha skjedd, sier Valheim.

Fikk Kripos-hjelp

Politiet fikk raskt bistand fra Kripos etter anmeldelsen. Store politistyrker lokalt jobbet intensivt med saken det første døgnet.

— Det var mange folk involvert i denne saken. Etterforskere ved volds- og sedelighetsseksjonen måtte utsette en annen, alvorlig sak som følge av dette. I tillegg er det mange som ble holdt igjen på overtid, sier Valheim.

Kvinnen har ifølge politiet foreløpig ikke ønsket bistand fra forsvarer etter at hun gikk fra å være offer til mistenkt i saken.

— Saken har skapt unødvendig frykt blant folk som ferdes utendørs. En overfallsvoldtekt er et svært alvorlig forhold, og dette skal ha skjedd tidlig på kvelden. Da blir det helt galt når det senere viser seg at det ikke var sant, sier politiadvokaten.