• Et feigt angrep som kan føre til at jeg blir angrepet på gaten, mener nazisten. Han ble «outet» med navn og bilde i nabolaget. Politiet er enig i at aksjonsformen er vel drøy, men vil likevel ikke bruke mye krefter på saken.

«Vi vil informere om at en ledende norsk nazist bor her i nabolaget». Det sto i «nabovarselet» som ble puttet i vel 1000 postkasser i Godvik-området i Bergen sist helg. Skrivet var signert Nye SOS Rasisme.

bt.no snakket med den selverklærte nazisten onsdag denne uken. Han avviste da at han var noen lederskikkelse, og sa han følte seg uthengt.

Mannen, tilknyttet Den norske motstandsbevegelsen, anmeldte saken til politiet.

— Uten tvil uthenging

Politiet bekrefter at de har fått en anmeldelse fra mannen. Samtidig sier de i klartekst at de neppe kommer til å bruke særlig med ressurser på saken.

— Vi må avgjøre sammen med en jurist om vi skal forfølge denne saken eller ikke.- Vi kommer trolig ikke til å gjøre så mye med den på grunn av saksbehandlingskapasitet, sier Svein Føllesdal, overbetjent ved politiet i Bergen vest.

- Hva tenker du om saken? Denne mannen sier han frykter voldelige reaksjoner på uthengingen?

— Jeg ser problemet i det, og synes personlig at det å henge ut personer er å gå noe langt i kampen for sitt syn. Man kan gjerne angripe en organisasjon, men ikke gå så direkte på en person. Vi skal ha ytringsfrihet, men dette er uten tvil uthenging.

Føllesdal vil rubrisere saken som en forseelse, altså ikke en forbrytelse, i kategorien skremmende eller plagsom adferd.

— En reaksjon kunne vært bot eller betinget fengsel. Men jeg tror som sagt ikke at vi kommer til å gå så mye inn i denne saken, sier overbetjenten.

- Noen vil mene at en slik krenkelse er noe politiet burde gjøre noe med?

— Jo, men denne saken konkurrerer med en haug med andre saker. Det er vanskelig å sette saker opp mot hverandre. Men denne saken er blant dem vi nok må prioritere ned, sier Føllesdal.

- Konsekvensen av det du sier er at saken sannsynligvis blir henlagt?

— Ja.

Dreams-sjef frykter eskalering

En annen som nylig ble hengt ut i en tilsvarende «nabovarsel»-aksjon, er Geir Carlsen, sjef for Dreams Showbar i Bergen.

Rundt 100 av hans naboer skal ha fått en lapp i postkassen med tittelen: «Viktig nabovarsel! Ønsker du å ha en hallik i nabolaget?».Lappen var signert Antifascistisk Aksjon Bergen, og inneholder en rekke andre påstander om Carlsen og virksomheten ved Dreams.

— Jeg har nesten ikke ord lenger. Enten man er enig eller uenig i konseptet Dreams Showbar, er dette å fjerne seg langt vekk fra saken. Det sjokkerer meg på det groveste at de velger å gå slik inn i det private rom, sa Carlsen til bt.no onsdag - og bebudet politianmeldelse.

— Mitt håp er at politiet kan ta tak i denne saken nå. Ellers tror aksjonistene at alt er lov, og at det ikke vil komme noen reaksjon fra politiet, sa han.

- Med respekt

Politiet på Askøy, der Carlsen bor, sier de så langt ikke har registrert noen anmeldelse, men at de «avventer» den.

- Hva tror du dere vil gjøre med saken?

— Jeg kan ikke uttale meg om en sak vi ikke har fått. Vi vil følge standard prosedyre for anmeldelser, der vi i samråd med en jurist avgjør hvor langt vi skal gå inn i den enkelte sak, sier lensmann Odd Dale.

Hva blir neste aksjon?

Geir Carlsen, Dreams-sjef

— Alle anmeldelser skal behandles med respekt.

— Den som anmelder skal ikke på forhånd lese i media hva som vil skje med saken deres.

Fikk halliklappen selv

Carlsen, nylig hjemkommet fra reise, sier til bt.no at han sannsynligvis vi anmelde «nabovarselet» fra Antifascistisk Aksjon Bergen til Askøy-politiet i løpet av fredag.

— Jeg har ikke store problemer, isolert sett, med å se at anmeldelser vi har levert tidligere havner langt nede i bunken. Men nå begynner aksjonistvirksomheten å eskalere, i den forstand at de går fra det offentlige til det private rom. Jeg fikk selv, i likhet med mange naboer, denne halliklappen mot meg i posten. Jeg spør meg når dette skal stoppe, sier Carlsen.

— Hva blir neste aksjon, spør han.

De er litt feige, synes jeg

Geir Carlsen

Carlsen understreker at han verken har vært eller er under etterforskning som hallik.

— Aksjonistene hevder at jeg driver med noe straffbart. Hvis det var et snev av sannhet i det, ville politiet høyst sannsynlig aksjonert mot oss. Det blir opp til folk hvem de vil tro på: Anonyme aksjonister med en feig lapp, eller på politiet og rettssystemet.

- De er litt feige

Carlsen sier en annen dreining av aksjonistvirksomheten handler om anonymitet.

— Tidligere har vi visst hvem våre motstandere er, blant annet Ottar. Men i denne siste aksjonen er alt på en måte anonymt. De er litt feige, synes jeg, når de ikke kan stå frem med navn og ansikter. Jeg tar gjerne en debatt i det offentlige om det vi driver med på Dreams, sier Dreams-sjefen.

Står på sitt

I en mail til bt.no sent torsdag kveld fastholder AntifascistiskAksjon Bergen påstandene sine mot Dreams og Carlsen.

Mailen inneholder ikke navn på noen kontaktpersoner i organisasjonen.

Aksjonsgruppen poengterer i mailen at de ikke har noen forbindelser til Nye SOS Rasisme, som blant annet sto for «outingen» av nazisten i Godvik.

— Vi er helt forskjellige fra SOS, både når det gjelder organisasjonsoppbygning og strategi, heter det i mailen.