— Det er veldig merkelig at politiet tar det som en selvfølge at jeg kjøpte sex, bare fordi den prostituerte sa det til dem, sier 31-åringen til bt.no.

Mandag morgen stilte han i Bergen tinghus for å forsvare seg selv mot anklagene. Han er samboende og ikke tidligere straffedømt.

- Krangel, ikke sexkjøp

Det politiet mener var en avsluttet sexhandel i et trangt smau mellom C. Sundts gate og Strandgaten, fremstiller mannen som en krangel mellom ham og den afrikanske, prostituerte kvinnen. Alt skjedde en sen lørdagskveld tidlig i mars i år.

— Jeg og en kompis traff henne utenfor Burger King. Vi slo følge med henne og gikk og preiket og tullet sammen, sier mannen.

Sannheten er sannheten, og da kan de ikke bevise noe annet

Sexkjøp-tiltalt 31-åring

Turen gikk i retning C. Sundts gate i Bergen, et strøk der politiet vet at det selges sex.

I retten forklarte 31-åringen at han underveis oppdaget at to mobiltelefoner og bankkortet var borte fra jakkelommene.

— Det var egentlig ingen spesiell grunn til at vi havnet i det smauet. Vi gikk bare og preiket og tullet og hadde det gøy hele veien. Men da jeg oppdaget at mobilene var borte, var jeg sikker på at hun hadde tatt dem. Derfor begynte jeg å krangle med henne, og skjelte henne ut der inne i smauet, sier mannen.

På dette tidspunktet var 31-åringens kompis forsvunnet på grunn av en telefon han fikk. Og så kom politiet. Ut kom to politibetjenter og en politistudent.

«Nå skal du få svi»

— Da politiet kom, ble jeg veldig glad. Men kvinnen sa noe i retning av at «nå skulle jeg få svi», forteller 31-åringen.

— Jeg hadde skjelt henne ut og sagt mye stygt. Det er sikkert en av grunnene til at hun sa det hun sa til politiet.

I smauet tok politiet ham og den prostituerte kvinnen fra hverandre og spurte dem om hva som hadde skjedd. Den prostituerte sa «we were finished» til en polititjenestekvinne - og både fortalte og viste med håndbevegelser at hun hadde gitt en «hand job».

31-åringen på sin side sto fast på at han var blitt frastjålet mobilene sine, og nektet for sexkjøp.

— Han nektet og ville ikke forklare noe mer. Han var bare irritert over de to telefonene, sa en av politikvinnene som var på stedet. Hun vitnet i retten mandag.

Politiet så ikke noe skje mellom 31-åringen og den prostituerte. De så heller ikke noen overlevering av penger. Ifølge tiltalen skal 31-åringen ha betalt 600 kroner.

— Hun sa hun hadde fått penger og viste meg en pengerull. Jeg talte dem ikke, men det så ut til å være mer enn 600 kroner, sa en av politikvinnene som vitnet i retten mandag.

Fikk 31-åringens mobil

Denne politikvinnen fikk også den tiltalte 31-åringens mobil fra den prostituerte. I det samme smauet fant politiet 31-åringens bankkort og hans andre mobiltelefon, på en utvendig hylle ved et vindu. Det ble ikke iverksatt noen tyverietterforskning mot den prostituerte.

— Jeg vet av erfaring at berusede menn som kjøper sex ofte blir frastjålet mobil og lommebok, sa politivitnet.

— Men hvis dette kunne dreie seg om et tyveri, gjorde dere noe med det, spurte dommeren.

— Nei, det ble ikke gjort noe med det. Han måtte også ha anmeldt det, svarte politikvinnen.

Kronvitnet borte

Den prostituerte kvinnen vitnet ikke i retten i dag. Politiet vet ikke hvor hun er, men tror hun er ute av landet.

I sin prosedyre innrømmet aktor, politiadvokat Trond Høvik, at kvinnens fravær svekker saken for politiet. Han sto likevel fast på at 31-åringen har kjøpt sex.

— De var sammen i smauet i 5-10 minutter. Den prostituerte forklarte at det dreide seg om en «hand job» og at hun hadde fått betalt. Og det er svært påfallende at kvinnen har kunnet være så nær tiltalte at hun har rukket å få hendene i begge lommene hans, sa Høvik, og poengterte at lommene hadde glidelåser.

Han mente også det er påfallende at 31-åringen i det hele tatt slo følge med kvinnen på den tiden av natten.

— Hvilket formål skulle en slik tur ha, spurte aktor retorisk.

Selv er 31-åringen oppgitt over hele saken.

— Det er veldig merkelig at de ikke bryr seg om hva jeg sier. Grunnen til at jeg nekter for sexkjøp, er at det aldri skjedde. Sannheten er sannheten, og da kan de ikke bevise noe annet.

- Ikke noe gøy

Han beskriver saken som en belastning.

— Det har jo ikke vært noe gøy. Spesielt de siste dagene har jeg tenkt mye på det. Men heldigvis har jeg en samboer som støtter meg og sier at det løser seg. Men jeg vet ikke, jeg kjenner ikke så godt til hvordan rettsapparatet fungerer.

31-åringen sier han aldri vurderte å betale boten.

- De har ingen bevis

— Men jeg kan godt tenke meg at en del menn har havnet i samme situasjon som meg, og så bare betalt for å få saken ut av verden. Det er jo litt pinlig å bli observert sammen med en prostituert.

31-åringen får dommen i morgen, tirsdag. Hvis han blir dømt for sexkjøp, vil han anke og skaffe seg advokat.

— De har jo ikke noen bevis. De har laget altfor mye styr ut av ingenting. Loven mot sexkjøp er helt grei, jeg støtter heller ikke kjøp av sex. Nå angrer jeg selvfølgelig på at jeg slo følge med denne kvinnen i det hele tatt. Men jeg vil stå på til sannheten kommer frem.

Innrømmet fyllekjøring

I rettssaken i dag erkjente 31-åringen et annet forhold han står tiltalt for: En promillekjøring i august i år. Da ble han tatt på fersken utenfor hjemmet av Utrykningspolitiet.

Aktor mener en straff på 18 dagers betinget fengsel og en bot på 46.000 kroner er passende hvis 31-åringen blir dømt for begge forholdene. Hvis retten ikke dømmer ham for sexkjøp, er påstanden den samme, bare med 36.000 kroner som bot.

«PÅFALLENDE»: - Det er påfallende at tiltalte slo følge med kvinnen på den tiden av natten, sier aktor, politiadvokat Trond Høvik.
Ørjan Torheim