I går politianmeldte inspektøren agenten som skal ha forsøkt å påvirke ham til å endre rapporten.

Hendelsen skal ha skjedd i forrige uke i nærheten av Gullfaksfeltet i Nordsjøen. Da kom inspektøren på land etter et tokt med seismikkskipet «Geco Triton». Alle slike letefartøy skal ha fiskerikyndige inspektører om bord. De skal ivareta fiskets interesser.

— Skjelt ut i flere minutter

I rapporten fra toktet skrev inspektøren at han forsøkte å stoppe «Geco Triton» i å skyte, altså ta prøver, nær fiskefartøyene. Uten hell. Til tross for at seismikkskipet hadde fått klare pålegg fra Oljedirektoratet om å holde seg unna fiskeaktivitetene i området, skal de ha skutt i området.

Resultatet skal ha vært at fisken ble skremt bort og at fiskebåtene måtte forlate feltet.

Etter å ha skrevet rapporten, sendte inspektøren den til blant andre agenten som hadde hyret ham inn for toktet. Innholdet skal ha vakt stor irritasjon.

Ifølge BTs kilder, skal agenten som hyret ham ha forsøkt å presse inspektøren til å stryke flere avsnitt i rapporten.

Da inspektøren avviste dette, skal agenten ha skjelt ham ut i flere minutter og blant annet truet med at han aldri ville få flere oppdrag. Han skal også ha blitt truet fysisk.

Inspektøren vil ikke la seg intervjue, men BT får bekreftet ved Hordaland politidistrikt at agenten er anmeldt for å ha forsøkt å presse inspektøren til å endre rapporten.

- Jeg tapte 70-90.000

En av fiskebåtene som kom i konflikt med «Geco Triton» var «Breivik jr.» i Florø. Skipper Kristian Korneliussen anmeldte tidligere denne uken «Geco Triton». Han mener skytingen skremte bort fisken.

— Jeg gir ham posisjonene jeg har tenkt å jobbe neste dag, så skyter han rett oppi feltet mitt. Effekten er at jeg ikke får fisk. Jeg sitter igjen med et tap på mellom 70.000 og 90.000 kroner. Den regningen skal oljebransjen betale, sa han til NRK Sogn og Fjordane onsdag.

Rådgiver Ole Damm Kvilhaug i Fiskeridirektoratet bekrefter at inspektøren har rapportert om konflikter mellom skipet og fiskefartøyer.

— Det står at navngitte fiskefartøy er blitt hindret i fiskeaktivitetene. Det resulterte i at de rett og slett måtte bevege seg bort, sier Kvilhaug.

- Rett og slett rystende

— Hva synes du om at inspektøren anmelder agenten?

— Det må være en helt grei og redelig sak. Vi imøteser politiets undersøkelser.

— Hvor utbredt er det at oppdragsgivere får påvirke rapporter før de blir sendt inn?

— Umulig å si. Dersom det er riktig at en har forsøkt å sensurere en rapport, er det rett og slett rystende. Hvis det sitter mellommenn på land og skal luke bort konflikter fra rapportene, er hele systemet meningsløst.

Den politianmeldte offshore-agenten karakteriserer anmeldelsen som svada.

— Dette er noe inspektøren har tatt ut av virkeligheten. Det må han svare for, sier agenten til BT.

Også båtens andre fiskerisakkyndige, Svein Petter Torrissen, tilbakeviser at det var konflikter om bord. Han dro tilbake til land et døgn før kollegaen.

— Toktet varte i 36 dager. Jeg var med i 35 av dem. Da var det et helt profesjonelt samarbeid mellom oss og «Geco Triton», sier Torrissen.