— Det er første gang vi kommer over en så alvorlig forfalskningssak at vi går til politiet med den, sier Knut Roald ved Norges Handelshøyskole (NHH) i Bergen.

Han jobber som juridisk rådgiver i direktørens stab. Derfra kommer også anmeldelsen mot kvinnen i slutten av 20-årene.

I går havnet anmeldelsen på bergenspolitiets bord.

  • For fem år siden hadde vi en student som pyntet på karakterene sine. Ifølge studieadministrasjonen er det eneste tidligere eksempel på forfalskning knyttet til NHH, sier Roald.

«Ikke alene»

Den ferske falsknerhistorien ble avdekket da kvinnens nye arbeidsgiver, et større, internasjonalt olje- og industriselskap i østlandsområdet, ringte NHH for å sjekke papirene hennes.

Ifølge politiet hadde kvinnen levert en bekreftelse på gjennomført siviløkonomutdannelse - med en snittkarakter på 5,5. Det tilsvarer en A, altså beste karakter, etter det nye karaktersystemet.

Bekreftelsen, som skulle vise at kvinnen var uteksaminert i 2002, var dandert med både NHH-logo og signatur fra en kvinnelig ansatt ved skolen.

— Den ansatte vedkjenner seg ikke bekreftelsen i det hele tatt, sier Frode Karlsen, leder for økonomiavsnittet i Hordaland politidistrikt.

Den anmeldte kvinnen skal ikke ha tatt seg bryet med å lage en skikkelig kopi av NHHs offisielle brevpapir. Det var detaljer med brevhodet som ikke stemte.

  • Men for en arbeidsgiver kan jeg godt forstå at papiret fremstår som ekte. Det er godt laget til, sier Roald.

**Les også:

— To av tre sjekker ikke**

Aldri vært på NHH

Skolen har ikke funnet noe som helst tegn som tyder på at kvinnen i det hele tatt har studert hos dem.

Hvor lenge kvinnen faktisk var i jobb, kan ikke politiet si. Men den påstått falske bekreftelsen er fra oktober i fjor.

  • Kvinnens arbeidsforhold er nå opphørt, sier Frode Karlsen i politiet.

Ifølge Karlsen skal kvinnen, etter å ha blitt avslørt, ha sagt at hun «ikke er alene om å bruke forfalskninger» for å oppnå en jobb.

  • Omfanget av dette skal jeg være forsiktig med å spekulere i. Men jeg tror mange arbeidsgivere godt kunne vært flinkere til å sjekke skolepapirer.

I NHH-saken mener han det ble avgjørende at det aktuelle selskapet hadde en stor HR-avdeling (Human Resources, red.anm.) til å ta seg av kvalitetssikring og oppfølging av ansatte.

  • Men ikke alle har slike ressurser, sier Karlsen.

- Enkelt

Han mener dagens digitale virkelighet gjør det enkelt å endre og lage til dokumenter på en proff og lite gjennomskuelig måte.

  • Nettopp fordi det er så enkelt er det nok en del som faller for fristelsen.

Ved NHH er oppfatningen at arbeidsgivere «ofte» tar kontakt for å få verifisert papirer og vitnemål.

  • Vi snakker om flere henvendelser i uken. Dukker det opp flere lignende saker, skal folk med uærlige hensikter vite at veien til politianmeldelse er kort, advarer Roald.
  • To saker avslørt hos dere kan virke lite. Tror dere flere slipper unna med falsknerier?
  • Det vil jeg ikke spekulere i. Jeg håper det gir et riktig bilde av virkeligheten. Men vi er selvsagt avhengig av at arbeidsgivere tar kontakt og ber oss om å sjekke, sier Knut Roald.

Bløffer folk ofte om utdannelsen sin? Si din mening i kommentarfeltet nedenfor.

NHH