Politiets utlendingsseksjon fikk tips om det overbefolkede eneboligen etter at utepatruljen måtte rykke ut til en knivepisode på adressen søndag kveld.

En polakk og en somalier havnet i tottene på hverandre og det skal ha blitt truet med kniv. Politiet talte da opp over 50 personer i den ærverdige eneboligen i Fredlundbakken like ved Fjøsangerveien.

Kjenner du til lignende hus? Tips oss!

Etterlyst somalier

Da politiet aksjonerte på adressen i går morges var tallet likevel noe lavere.

— Vi fant fem somaliere i kjelleren, en av dem var etterlyst for ikke å ha møtt til soning og to ble tatt med mindre mengder hasj. I de to andre etasjene bodde 19 polakker og en nordmann, sier Berit Pedersen ved utlendingsseksjonen ved sentrum politistasjon.

I tillegg kjørte en full minibuss og en personbil fra stedet da politiet kom.

Huseieren er overrasket når han får høre fra Bergens Tidende hvor mange personer som har bodd i villaen hans i Fredlundbakken den siste tiden.

— Jeg har kun skrevet kontrakt med 13 personer. To somaliere, 10 polakker og en nordmann, sier Gunnar Espelid.

Ulovlig loft

Brannvesenet var også med på inspeksjonen. De likte heller ikke det de så.

— Vi har sjekket med kommunen og det er forbud mot beboelse på loftet. De fem som bodde der har bodd ulovlig. I tillegg var det ingen godkjente rømningsveier, og ingen røykvarslere, sier Atle Sørensen, leder brannvesenets forebyggende avdeling. Huseieren fikk skriftlig pålegg om utbedring av forholdene.

Politiet har begynt det tidkrevende arbeidet med å samle sammen identiteten på de ulike personene som har bodd i Fredlundbakken.

— Vår oppgave blir å finne ut om de har lovlig opphold, om de har arbeidet uten lovlig arbeidstillatelse og om de eventuelt jobber svart, sier Berit Pedersen.

Et samlingssted

Da BT var på adressen i går ettermiddag, var det bare fem personer i huset. De fortalte om knivstikkerepisoden forrige søndag.

— Det har bodd så mange som ti somaliere i kjelleren, forteller en av polakkene.

Men på spørsmål om hvor mange polakker som har bodd der, er det vanskelig å få svar.

— Noen bor her fast, mens andre bare er på besøk. Dette er som et samlingssted, sier Lukas Kowalski.

Han har bodd i Fredlundbakken i ti dager mens han har lett etter jobb i Bergen.

— Jeg ser etter jobb som fliselegger, men det er svært vanskelig. Jeg hadde ti tusen kroner da jeg kom til Norge for en måned siden. Nå har jeg to tusen kroner igjen, sier Kowalski.

Ingen av de BT snakket med ønsket å bli fotografert.

— Det er ikke ofte vi er ute for slike tilfeller av så store ansamlinger av utlendinger i en bolig, men er gjerne typisk på denne gruppen mennesker. De bruker minst mulig på å bo, slik at de kan sende penger hjem eller spare dem, sier Berit Pedersen.

Sunde, Helge