— Jeg kom hjem etter å ha hentet broren min i barnehagen. Da var stuen full av politifolk, og søsknene mine gråt, sier 14 år gamle Lilit Mekertjan til bt.no nå i kveld.

Hun er eldstejenten i firebarnsfamilien. Barna har ikke opplevd annet enn å være på flukt i Tyskland, Russland og Norge. I tolv år har de drevet omkring. Nå fortviler familien over å blikastet ut av Norge.

Familien hevder at faren Karen vil bli forfulgt og er i fare dersom de returnerer til Armenia.

Uviss skjebne

Politiet gikk til aksjon etter vedtak om at firebarnsfamilien skulle sendes ut i morgen. Flybillettene var booket.

Mens betjentene var i sving på Vestlandsheimen, skal det imidlertid ha kommet en kontrabeskjed.

— Ifølge Utlendingsnemnda skal det ha dukket opp nye opplysninger i saken. Men jeg vet svært lite om det som skjer, sier operasjonsleder Sven Johannessen ved Hordaland politidistrikt til bt.no.

De to jentene tilhører altså SoHo-gruppen, som i desember sendte brev til statsminister Kjell Magne Bondevik og ba om å få bli i Norge.

— Vi føler oss som nordmenn. Vær så snill, ikke kast oss ut, var budskapet.

Jentene skulle etter planen delta på en høring om asylbarn i Oslo neste uke. Der skulle de blant annet møte Erna Solberg og Oslo-biskop Gunnar Stålsett.

Kritisk rektor

Rektor Anne Berit Støckert ved Haukås skole var til stede under den dramatiske politiaksjonen i kveld.

— Jeg er ikke kritisk til politiet - de oppførte seg humant. Men prosessen er jeg kritisk til. Denne familien har vært her i fem år, har nettverk her og barna fungerer på skolen. Så skal de kastes ut, sier hun til bt.no.

PÅ FLUKT: Familien Mekertjan fra Armenia har vært på flukt i 13 år. Nå blir de kastet ut av Norge. – Vi har ingen steder å reise, sier moren Silva Mekertjan og faren Karen. Her med barna Lillid (14), Lusine (13), Hasmik (10) og David (5). ARKIVFOTO: HELGE SUNDE
VIL BLI: Lusine Mekertjan (t. v.) (f.v.) vil så veldig gjerne bli i Norge. - Vi fortjener en fremtid i Norge, sier hun. ARKIVFOTO: ODD MEHUS