Bakgrunnen for aksjonen er flere anmeldelser fra restaurantkunder som har fått sine kredittkort tappet i India. Politiet tror at noen har kopiert kortene på en av de to indiske restaurantene i Marken, for så å sende kortinformasjonen til India.

Ifølge en kilde skal 16 personer ha meldt fra til politiet at kortene deres er tappet. De fleste uttakene skal være på mellom to og tre tusen kroner. Til sammen skal over 100.000 kroner ha forsvunnet fra restaurantkundenes konti.

Politiet vil ikke si noe om de tror det er en enkelt ansatt som skal ha kopiert kortene, eller om det kan være mer systematisert.

To fra Nepal, en ukjent

— Ransakingen er knyttet til mistanke om at kortene er skimmet på denne restauranten. Aksjonen var nokså omfattende og må sies å ha vært meget vellykket. Funnene ga grunnlag for å gå videre med saken både for politiet, kemneren og Fylkestrygdekontoret, sier politiadvokat Arne Fjellstad i Hordaland politidistrikt.

Også Utlendingsavdelingen hos politiet var med på aksjonen. To personer fra Nepal og en person som politiet foreløpig ikke har identiteten på, ble pågrepet i det de skulle til å åpne restaurantene i går.

— De to fra Nepal har begge et utvisningsvedtak på seg. De skulle egentlig reist ut av landet for et halvt år siden. Begge vil bli fremstilt for fengsling for ikke å ha fulgt utvisningsvedtaket, sier Odd Egil Berntsen ved utlendingsseksjonen ved Hordaland politidistrikt.

De tre pågrepne snakket dårlig engelsk og vil bli avhørt i morgen, når politiet har skaffet tolk.

Det var også en fjerde person fra Nepal til stede da politiet aksjonerte i går, men han hadde fått utsettelse i forhold til avgjørelsen om å reise fra Norge.

Tips om svart arbeid

Kemneren og representanter fra NAV Hordaland var også med i følget som toget inn på den indiske restauranten i går.

Kemneren har det siste halve året fått inn tips om svart arbeid ved de to restaurantene.

— Tipsene om svart arbeid og andre uregelmessigheter har vært mange. De eldste tipsene er et halvt år gamle. Vi har ikke gått gjennom informasjonen fra beslagene ennå. Det vil vi gjøre tirsdag, opplyser Geir Goss Olsen, prosjektleder hos kemneren.

Trine Jørgenvik, rådgiver i NAV-Hordaland, sier de vil gå gjennom sine registre, og sjekke om også de kan finne uregelmessigheter i forhold til de ansatte ved restaurantene.

Svarte ikke BT

Politiadvokat Arne Fjellstad er fornøyd med samarbeidet med kemneren og NAV Hordaland.

— Et slikt samarbeid er ikke nytt for oss. Det fungerer veldig bra med tverrfaglig samarbeid fordi det tilfører en del kompetanse som politiet ikke har. Vi drar nytte av hverandre, sier han.

I det videre arbeidet skal politiet avhøre ansatte ved restauranten. Restaurantene, som begge bærer navnet, Taste Of Indian Tandoori Resturante, har samme eier og samme daglig leder. Daglig leder var på utenlandsreise i går.

BT prøvde i går kveld å kontakte eieren, Frank Werner Hagen, både på telefon og via tekstmelding, men han svarte ikke på våre henvendelser.

TATT: To personer fra Nepal, som skulle vært ute av landet for et halvt år siden, ble tatt da politiet i går aksjonerte mot to indiske restauranter i Marken.
Lillebø, Jan M.