DAG IDAR TRYGGESTAD

— Det strider totalt mot mange sin rettsoppfatning at det skal koste mer å bryte en trafikkregel, enn å utøve vold eller misbruke narkotika, sier en politimann til Bergens Tidende.

Han sier han har mange med seg i sin protest mot de nye bøtesatsene.

Dyrere enn vold

BT har de siste dagene skrevet flere artikler om hva det vil koste å bryte trafikkreglene fra 1. februar av. Som eksempel må du ut med 4.200 kroner for å kjøre på rødt lys. En økning på 1000 kroner.

Det er et bøtenivå som ikke står i forhold til reaksjoner for andre kriminelle handlinger, mener både politi og mange av BTs lesere.

— Sammen med kolleger ble vi vitne til en voldsepisode. Vi grep inn og han som utøvde volden fikk et forelegg på 3000 kroner. Altså mye mindre enn de som kjører på rødt lys, forteller en politimann som eksempel.

— Folk flest mister respekten for systemet når man har slike skjevheter, mener han.

Ser mellom fingrene

Denne politimannen hevder det er flere kolleger som nå kvier seg for å skrive ut rekordbøter. Eller kanskje enda verre, de lar være.

— Satsene er relativt stive sånn som de er, og mange er lei av å bli skjelt huden full. Hvordan tror du det blir når de nå økes med ytterligere 30 prosent? spør en politimann.

— Hva tror du blir konsekvensen?

— Politifolk vi se gjennom fingrene og heller bare gi bilistene en advarsel. Ikke bare fordi de er redde for kjeft, men fordi de nye satsene totalt strider med svært manges rettsoppfatning, sier politimannen.

— Jeg for min del skriver bare i saker hvor de er graverende overtredelser eller andres liv er i fare, forteller han.

Lørdag fortalte BT at Bergenspolitiet sopte inn en kvart million kroner på fire timer, fordi bilister ikke overholdt påbudet om å kjøre til høyre i Strømgaten - Kong Oscars gate. Hver bilist ble premiert med 3.200 kroner i bot.

- Urovekkende

Leder for trafikkseksjonen ved Sentrum politistasjon, Jan Gunnar Bøe, lover å holde frem med kontrollene.

— Våre kontroller er til for å gjøre det tryggere for alle i trafikken. Dersom trafikantene er misfornøyde med bøtenivået, har jeg et enkelt og godt råd: Følg regelverket, sier Bøe.

Han vil ikke mene noe om nivået på de nye bøtesatsene, men synes det er svært urovekkende dersom politifolk ikke vil respektere dem.

— Den enkelte politimann kan ikke bestemme hva som er riktig eller ikke. Jeg forutsetter at politiet følger det regelverket som lovgiverne har vedtatt. Noe annet blir helt feil, sier Bøe.

— Men burde ikke dere som kjenner trafikken blitt tatt med på råd om hva som er riktig reaksjon?

— Det er mulig. Jeg har heller ikke noe imot at våre organisasjoner tar opp sider ved nye bøtesatser, men at den enkelte politi har sin egen aksjon går overhodet ikke, sier Bøe.