Det er lørdag kveld og mange har bestemt seg for å nyte sommerkvelden på byen. For politiet er det en stor utfordring.

— Forrige helg mistet vi rett og slett kontrollen, sier Bengt Angeltvedt, seksjonssjef ved ordens- og patruljeseksjonen.

Da var det så mange episoder at politiet ikke hadde mulighet til å håndtere alle. Og det var ikke første gang.

Politiet i Bergen har i lengre tid hatt problemer med fulle personer i helgene, og har derfor bestemt seg for å tenke nytt. Nå skal utestedene besøkes av uniformert politi.

Skal bli vanlig syn

— Vi ønsker å være i en god dialog med utestedene. Det er i alles interesse at skjenkestedene ikke slipper inn overstadig berusede personer, sier Angeltvedt.

Klokken er 23.30 og politiet besøker Zachariasbryggen. Foreløpig er det mange som ennå ikke har kommet seg til byen.

Inne på utestedene følges det uniformerte politiet med nysgjerrige blikk.

— Dette skal bli et vanlig syn, men jeg skjønner at det kan vekke reaksjoner i starten. Vi får stort sett positive reaksjoner, sier Angeltvedt. Han forteller at det i det siste har vært mye problemer i området rundt Zachen.

En som ikke er fornøyd med aksjonsformen, er Per Jørgensen. Han er konserndirektør i KJS Servering, som eier flere av utestedene på Zachariasbryggen.

- Folk blir stresset

— Jeg opplever dette som veldig traumatisk. Vi driver fullt lovlig, men så kommer det kommandobil på døren og fire-fem uniformerte politifolk inn i lokalene. Det føles som en razzia, sier Jørgensen, som var til stede da politiet hadde sin aksjon.

Han mener slike aksjoner fører til at gjester og betjening blir stresset, og lurer på hva som skjer.

— Utelivsbransjen står for 10-12 prosent av det lovlige alkoholkonsumet. Men hva skjer i hjemmene? Hva skjer i gatene? Det er der ressursene må brukes, mener Jørgensen.

Han forteller at han ikke har fått en innføring i det nye arbeidet til politiet, men at det skal holdes et møte til uken.

— Vi har ni vakter på jobb, som er blitt kurset av politiet. Årsaken til at det blir bråk utenfor, er fordi det er uoversiktlig med alle bodene som selger mat der, sier Jørgensen.

Handlingsplan fra Stockholm

Politiets nye taktikk er hentet fra Sverige. I Stockholm oppnådde politiet gode resultater ved å være synlige og uniformerte på utestedene.

Aksjonene er en del av det politiet kaller en handlingsplan, der hovedmålet er å sørge for lavere promillenivå hos gjestene. Dette skal blant annet nås ved å sørge for at utestedene blir strengere på hvem de slipper inn.

Bengt Angeltvedt forteller om mange som drikker alkohol omtrent til de står på trappen til utestedene, for så å drikke enda mer når de er inne. Når utestedene stenger noen timer senere, fører det til en opphopning av fulle personer som blir stående i kø etter nattmat eller taxi. Da smeller det fort.

— På en måte kjemper vi mot den norske drikkekulturen, sier Angeltvedt.

Promille på 2,2

— 1,6? Det er vel bra? spør en ung mann som nettopp er blitt bortvist fra et utested på Zachen.

Han har gått med på å la politiet utføre en alkotest, for å sjekke promillenivået. Håpet er at både vakter og politi skal ha noenlunde samme oppfatning av hva som regnes som «for full». Klokken blir 00.30 og politiet forflytter seg til utestedet Luux. Sammen med kommunens skjenkekontrollører går de gjennom lokalet for å sjekke det generelle promillenivået. De er enige om at det er for mange som er for fulle.

En av gjestene blir bortvist, og går med på å ta en promilletest utenfor. Den viser 2,2.

Eieren av stedet vil ikke kommentere saken overfor BT.

Ris og ros

Klokken halv to går alarmen. Noen kaster gjenstander mot en politibil på Fisketorget, men det roer seg kjapt da flere politibiler kommer til.

Nå er promillenivået i området betraktelig høyere enn da politiet var på et besøk to timer tidligere. Folk sjangler, noen gråter, og én går rundt med beltet på slep.

— Er det sånn veteranbiltreff her? spør en mann som tydeligvis ikke er imponert over politiets kjøretøy.

— I dag har vi gitt både ris og ros. Noen steder har god kontroll og er blitt mye bedre enn da vi var innom sist. Samtidig er det andre som ikke har tilstrekkelig kontroll, mener Angeltvedt.

Foreløpig har politiets handlingsplan bestått av sporadiske besøk det siste halvåret. Håpet til Angeltvedt er at aksjonene skal bli ukentlige og et fast innslag i bybildet i helgene.

Hva synes du om politi på utesteder? Bruk kommentarfeltet.

GODKJENT: Politiet var godt fornøyde med tilstanden på situasjonen på utestedet Wave. - Her har det blitt veldig bra, sier Bernt Angeltvedt.
EIRIK BREKKE
SLÅSSKAMP: Bak bodene på Fisketorget ble en person slått ned og sparket mens han lå nede. Bengt Angeltvedt inspiserer offeret, som senere ble hentet av ambulanse.
EIRIK BREKKE
MISFORNØYD: Per Jørgensen, konserndirektør i KJS Servering liker samarbeidet med politiet, men er misfornøyd med den nye aksjonsformen. - Politikerne har vedtatt å gi oss skjenkebevilling og vaktene er ansvarlig vertskap, men likevel kommer det uniformert politi på besøk, sier han.
EIRIK BREKKE