En februarnatt i fjor fant Sylvi-Ann K. Birkaas, kjæresten hennes og to venner en livløs mann på en parkeringsplass i Lonevåg på Osterøy.

– Det var iskaldt. Han hadde bare tynne klær på seg og lå og skalv, sa Birkaas til BT i fjor.

Vennene ringte politiet, men fikk ifølge Birkaas beskjed om å bare la mannen ligge. De forsøkte selv å varme ham, da det begynte å skumme fra munnen til den bevisstløse mannen. På ny ble politiets nødnummer oppringt – ifølge Birkaas med samme respons. Denne gangen ble imidlertid samtalen etter hvert satt over til AMK (akuttmedisinsk kommunikasjonssentral), og ambulanse kom til stedet.

Brev til ministeren

Vennene reagerte sterkt på at politiet ikke ville rykke ut. To dager senere sendte hun brev til justisministeren. Departementet sendte saken videre til Spesialenheten for politisaker, som nå har kommet frem til at verken Hordaland politidistrikt eller operatøren som mottok nødsamtalen har gjort noe straffbart i saken.

– Vi har etterforsket saken bredt, og har avdekket et hendelsesforløp som er noe mer nyansert enn det man kunne få inntrykk av gjennom den første omtalen av saken, sier Einar Drægebø, leder for Spesialenheten på Vestlandet.

Etterforskerne har blant annet hørt gjennom samtalene på politiets nødnummer.

– Samtalen var kanskje ikke var den beste med tanke på aktiv lytting for å få greie på hva som hadde skjedd. Men vi vurderer at systemet likevel fanget dette opp slik at personen fikk hjelp. At samtalen ble satt over til AMK var en riktig vurdering, slik vi ser det, sier Drægebø.

Gjennomgang av rutiner

Episoden på Osterøy er én av tre hendelser i løpet av noen måneder i 2007 og 2008 der Hordalands-politiet ble meldt til Spesialenheten for å ha forlatt eller ikke rykket ut til personer i nød:

  • I november 2007 døde en mann på Halhjem fergekai etter å ha blitt vurdert av en politipatrulje.
  • I mai i fjor ble Katrine Opsanger Ullestad funnet død i en grotte på Møhlenpris, en uke etter at politiet ble varslet om at hun satt hjelpeløs i grotten.

Katrine-saken er fortsatt under etterforskning, mens det i saken fra Halhjem ble konkludert med at politifolkene ikke hadde gjort noe straffbart.

Har fått opplæring

Politidistriktet har allerede tatt grep etter kritikken de har fått i de tre sakene.

– Rutinene er endret slik at flere telefoner blir koblet til såkalt konferanse med AMK, sier Drægebø.

I tillegg har alle på politiets operasjonssentral vært på kurs.

– Politiet er å regne som lekfolk når det gjelder helsespørsmål. Det vi må sikre oss er at vi klarer å stille de rette spørsmålene, slik at vi lettere kan avgjøre om personer trenger akutt krisehjelp, sa politimester Ragnar Auglend da opplæringen ble satt i gang i fjor.

ARKIVFOTO: SILJE KATRINE ROBINSON