Politiet har lenge vært bekymret for at for mange mennesker er overstadig beruset i sentrum nattestid, spesielt i helgene.

Bengt Angeltvedt, seksjonsleder for politiets ordensavdeling, har sett til Stockholm, og det såkalte Stad-prosjektet i byen.

Prosjektet startet i 1995 for å begrense alkohol— og narkotikaproblemer i den svenske hovedstaden. Nå står Bergen for tur.

Ønsker bedre samarbeid - Vi lager nå en handlingsplan mot overskjenking i samarbeid med Kontor for Skjenkesaker, sier Angeltvedt.

Et av tiltakene blir å sende uniformert politi inn på byens skjenkesteder på kveldstid.

— Vi vil gå sammen med kontrollører fra kommunen og ønsker et bedre samarbeid med eierne av utestedene, sier Angeltvedt.

- Hva ønsker dere å oppnå?

— Færre overstadig berusete mennesker på gaten i Bergen sentrum om natten, svarer Angeltvedt.

Viser seg tidligere - Når folk kommer på gaten fra utestedene, skal de ha samme drosje, samme pølse eller stå i samme minibankkø. Det skal lite til for at det ender med slåsskamp, sier Angeltvedt.

— Vi vil vise oss tidligere på kvelden inne på utestedene. Brytes skjenkereglene, får det konsekvenser, legger han til.

Liker ikke forslaget På Fotballpuben står Paal Davanger i baren. Lokalet er nesten tomt torsdag ettermiddag. Både han og Frank Binner, daglig leder ved puben, har meninger om politiets nye strategi.

— Jeg er negativ. Folk koser seg når de er ute. Dersom det plutselig dukker opp politi i uniform, tror jeg det vil oppstå usikkerhet og uhyggesstemning blant gjestene. Noen stivner når de ser politiet, selv om de aldri har gjort noe galt, sier Davanger.

— Få med at vi er positiv til politiets arbeid og har et godt samarbeid med dem. Av og til kommer de til oss og etterlyser folk. Dersom den de leter etter er her, henter vi gjesten og sier at det står noen og venter på ham, sier Davanger.

Savner politiet som kontrollører

Han synes det er helt greit hvis politiet heller kommer i sivil inn på Fotballpuben.

— Det må de gjerne gjøre. Vi har egne vakter fra ni om morgenen til tre om natten. Jeg mener vi har kontroll. Da er det langt verre med småstedene som ikke har egne vakter, mener Davanger.

Tidligere var det politifolk som var skjenkekontrollører, men det var uforenelig med politiets retningslinjer om biarbeid.

— Jeg synes de gjorde en svært god jobb som skjenkekontrollører og vil gjerne ha dem tilbake, sier Davanger.

- Hyggeligere å ferdes Gro Gaarder ved Kontor for Skjenkesaker hilser politiets nye tanker velkommen.

— Vi er glade for at de vil ta fatt i dette. Klart vi er med, sier hun.

Gaarder mener erfaringene fra Stockholm er positive.

— Der klarte de å redusere antall overstadig beruste mennesker på gaten i helgene. Det førte også til at flere besøkte utestedene fordi det ble hyggeligere å ferdes i sentrum, sier Gaarder.

Hva synes du om tiltaket? Si din mening her.