EINAR H.G. SPANG

Aner til kjente navn fra polarforskning og meteorologi tok vel imot nyskapningen — fundert på 25 millioner fra Frank Mohn ASA.

Mohn-Sverdrup Senteret er et nytt senter for global havforskning og værvarsling i havet. Senteret er realisert etter en pengegave fra Trond Mohn, på vegne av Frank Mohn ASA, på 25 millioner kroner.

— Dette er den største private gave som noen gang er gitt til norsk havforskning, sa ordfører Herman Friele under åpningsseremonien.

Til åpningskonferansen var kjente navn fra meteorologi og havforskning representert. Selve åpningen ble foretatt av Trond Mohn, Margrethe Sverdrup Hamre og Eigil Nansen.

Kjente forskernavn

Navnene Mohn-Sverdrup går tilbake til våre meget internasjonalt kjente meteorologi- og havforskere, Prof. Henrik Mohn (1835-1916) og Prof. Harald Ulrik Sverdrup (1888-1957).

Mohn var den første direktøren for Det Norske Meteorologiske Institutt bare 31 år gammel i 1866. Han postulerte senere i 1884 den Transpolare Strømmen som ga Nansen ideen til Fram-ferden. Prof.

Sverdrup var med Roald Amundsens Maud-ekspedisjon i syv år. Rett før krigen ble han «kalt» til USA for å bli direktør for Scripps Institute for Oceanography i San Diego i California, i dag et av verdens største havforskningssentre.

Etter krigen ble han direktør ved Det Norske Polarinstituttet og viserektor ved Universitetet i Oslo. Det er en stor utfordring å etterleve disse to gigantene i internasjonal meteorologi og oseanografi.

På åpningsseminaret var det verdenskjente foredragsholdere, med professor Walter Munk i spissen. Han var Sverdrups første doktorgradsstudent. Flere norske havforskere ga en internasjonal forsamling et overblikk hvor vi står i Norge og hva som gjøres av praktisk havvarsling i dag.

Havovervåking

Formålet med Mohn-Sverdrup Senteret, som er en del av Nansen Senteret i Bergen, er å videreutvikle Nansen Senterets havovervåknings- og varslingssystem.

I dag gir Nansen Senteret ut en ukes havvarsel for Atlanterhavet, de arktiske områder for havtemperaturer, saltinnhold, strømmer, isforhold og algeforekomster. Videre blir det også varslet for regionale områder som norskekysten og Mexicogulfen, det sistnevnte til bruk for den store aktiviteten for oljeindustrien i dette området.

Globalt vil også Mohn-Sverdrup Senteret arbeide i Det indiske hav. Dette er fortsettelsen av et forskningsprogram som ble startet da Nansen Senteret satte opp et lite Nansen Senter i Cochin i India for noen år siden.