Politiet har den siste uken drevet en intens jakt på gisseltakerne i hele Sør-Norge. De to mennene i 20-årene ble pågrepet i Oslo tirsdag ettermiddag. Få timer senere tilsto de å stå bak ranet.

— Vi ser svært alvorlig på saken og brukt store ressurser på etterforskningen, sier politiførstebetjent Carl-Petter Leganger ved Hordaland politidistrikts seksjon for vold- og sedelighetsforbrytelser.

Bundet i bilen

Klokken 2230, forrige mandag. En 36 år gammel kvinne låser seg inn i bilen sin på parkeringsplassen i Kaigaten. I neste øyeblikk blir hun offer for en forbrytelse så brutal og kynisk at den sjokkerte selv garvede ransetterforskere.

— Ranerne truet henne med kniv. Hun ble tvunget til å gi fra seg både kredittkort og kode, sier Leganger.

Den ene raneren holdt kvinnen innesperret i bilen. Den andre gikk til minibaken for å ta ut penger, men ble skuffet da han sjekket saldoen - kvinnens konto var bunnskrapt.

I stedet for å la kvinnen gå, dro ranerne henne med på en skrekkens kjøretur i Bergen. De kjørte fra minibank til minibank, i påvente av at det skulle komme inn kroner på kontoen.

— Hun ble bundet og lagt bak i stasjonsvognen. De forsøkte også å kneble munnen hennes, men ga opp forsøket da hun ble uvel, sier Leganger.

Turen gikk til Åsane og tilbake til sentrum. I mer enn to timer var kvinnen hjelpeløst gissel i sin egen bil.

— De etterlot henne til slutt i bilen på Nygårdstangen. Fornærmede lå en stund helt rolig. Da det ble helt stille, kom hun seg løs og gikk til Legevakten.

Bilen kollapset

Heldigvis for politiet etterlot ranerne spor etter seg. Et bilde tatt av overvåkingskameraet ved minibanken i Kaigaten ble sentralt i etterforskningen.

— Vi kunne delvis følge bevegelsene deres fordi de forsøkte å ta ut penger med kvinnens bankkort. Noen dager etter ranet ble kortet forsøkt tappet i Hemsedal. Kort tid senere fikk politiet melding om at en eldre, polskregistrert bil hadde tatt kvelden i Hallingdalen.

Da bilen kollapset, hadde ranerne fått hjelp og fortalt at de var på vei til Oslo. To etterforskere fra Bergen dro østover, og kort tid senere var de to polakkene lokalisert i hovedstaden.

— Godt politiarbeid, mener Leganger.

Mennene på 21 og 26 år er nå siktet for grovt ran og bortføring. De blir fremstilt for varetektsfengsling torsdag.

<b>TATT:</b> Raneren ble fotografert da han sjekket saldoen på offerets konto i Kaigaten.
POLITIET